Dragalin a identificat „veriga slabă”// Un fost angajat al CNA și al Comisiei Pre-Vetting, cercetat penal în scandalul de la CSM

Viorica Mija
26/09/2023
Colaj CIJM

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că marți, 26 septembrie, a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), responsabil de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean. Conform PA, „suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea, că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este și fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-Vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană”. Între timp, Iulian Muntean a depus cererea de demisie din funcția de membru al CSM la Secretariatul Legislativului. Informația a fost confirmată pentru Anticoruptie.md de reprezentanții Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

„Potrivit actului de autosesizare, la data de 14 decembrie 2018, șeful Secției analiză operațională a Direcției Analitice CNA la interpelarea din 29 octombrie 2018, a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți sau învinuiți, în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit”, se arată într-un comunicat distribuit de PA.

La data de 15 decembrie 2018, prin scrisoarea de însoțire semnată de șeful Direcției Generale Analitică a CNA, raportul de analiză operațională menționat, a fost expediat organului de urmărire penală al CNA. „Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice din 25 septembrie, care au avut loc la Parlament, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională. Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională”, mai subiniază PA.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, membrul CSM numit de Parlament, Iulian Muntean, a dat de înțeles că este gata să-și prezinte demisia la Secretariarul legislativului. Asta, după ce în presă au fost prezentate informații că în cadrul evaluării extraordinare a Comisiei Pre-Vetting, Muntean ar fi omis din chestionar faptul că a fost cercetat în cadrul unui dosar penal inițiat pe fapte de corupție. 

Scandalul a izbucnit când în presă au apărut informații că noul membru al CSM, numit de Parlament, Iulian Muntean, ar fi implicat în dosarul „mitei de la ASEM”. În aceeași zi, Muntean a spus că dosarul, pornit în vara anului 2018, a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM. 

Comisia Pre-Vetting a declarat că, deși au fost solicitate și colectate date de din numeroase surse publice și private, pe tot parcursul procesului de evaluare, „comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”. 

De altă parte, Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 21 septembrie, cu precizări în legătură cu rolul instituției în procedura de „pre-vetting”. În răspunsul oferit public, PA menționează că a expediat Comisiei Pre-Vetting informația disponibilă în cazul candidaților supuși evaluării, dacă a fost o făcută o solicitare în acest sens. În cazul candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, nu a fost transmisă o interpelare în acest sens.

După PA, a reacționat Centrul Național Anticorupție (CNA).

„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023. În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI”, se arată în comunicatul instituției.

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat luni, 25 septembrie, audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal în privința lui Iulian Muntean. La audieri au fost prezente toate părțile implicate în proces, inclusiv membrul CSM, Iulian Muntean, chiar dacă nu a fost invitat. Audierile publice au scos la iveală o problemă sistemică și anume introducerea selectivă a ordonanțelor în Registrul informaţiei criminalistice şi criminologice. În timp ce membrii comisiei meționează că ar fi fost de „bun simț” ca informația despre implicarea unui candidat într-un dosar penal să fie transmisă Comisiei Pre-Vetting, Procuratura Anticorupție (PA) a răspuns că nu are obligația să facă acest lucru din oficiu. 

Viorica Mija
26/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii