În rând după numiri. 11 magistrați așteaptă o decizie din partea CSM

Mihaela Cibotaru
23/10/2023

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze în ședința de marți cererile repetate pentru numirea în funcția până la atingerea plafonului de vârstă ale 4 magistrați respinși, în 2022, de președinta Maia Sandu, pe motiv de necorespundere rigorilor de profesionalism și de integritate.

Potrivit agendei ședinței din 24 octombrie, publicate pe pagina web a CSM, membrii consiliului vor examina cererile repetate ale judecătorilor Slobodzean Silvia, Gandrabur Marcel, Lavric Larisa, Hadîrcă Victoria.

Magistrații Silvia Slobodzean și Marcel Gandrabur au fost anterior respinși pe motiv că au adoptat hotărâri dubioase „ce creează suspiciuni de părtinire şi executare a unor ordine din zona politicului, care au dus implicit la favorizarea unor actori politici”. Totodată, Gandrabur a fost printre judecătorii care au indicat în declarația de avere donații generoase de la rude.

Magistratele Victoria Hadârcă și Larisa Lavric au fost refuzate de președintă pe motiv că au fost vizate în dosare penale, iar în cazul judecătoarei Lavric au fost stabilite diferenţe dintre veniturile declarate şi proprietăţile obţinute.

Tot în ședința de marți, CSM va examina cererile de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă ale judecătorilor Clima Speranța, Panfil Cristina, Prutean Taisia, Bîcu Svetlana, Popovici Eugen, Sorbalo Stanislav și Tizu Svetlana.

Stanislav Sorbalo este unul dintre magistrații care nu a trecut evaluarea comisiei Pre-Vetting și urmează a fi evaluat repetat, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestația sa, de rând cu alte 20 de plângeri ale judecătorilor.

În august curent, CSM a amânat examinarea cererii de repunere în funcție a judecătoarei Svetlana Tizu, anterior judcată, dar achitată de instanța de apel, într-un dosar de corupere.

Mihaela Cibotaru
23/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii