Judecătorul Ion Druță de la CSJ aspiră la o funcție în administrația CSJ, dar încă nu a decis la care

Mariana Colun
28/03/2018
Ion Druță (al doilea din dreapta). Foto: CIJM

Ion Druță, magistrat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) își dorește să fie promovat într-o funcție administrativă în cadrul instanței superioare. El a depus o cerere în acest sens la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, care urmează să o analizeze în ședința de vineri, 30 martie. Contactat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, magistratul a declarat că deocamdată nu a decis pentru care funcție din cadrul CSJ își dorește o promovare. Mai mulți experți din domeniul justiției cred că Ion Druță „țintește” funcția de președinte al CSJ, rămasă vacantă după numirea lui Mihai Poalelungi în postul de președinte al Curții Constituționale.  

În cererea pe care a depus-o la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, Ion Druță nu a indicat pentru care funcție administrativă intenționează să candideze. „Cererea dumnealui a fost acceptată conform Regulamentului, pentru că, dacă indica expres una dintre funcții, de exemplu de președinte sau de vicepreședinte, nu va putea candida la cealaltă funcție. Respectiv se indică funcție administrativă”, ne-a explicat Valeria Plamadeala, șefa serviciului de presă al CSM. Contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, Ion Druță a evitat să spună la care funcție aspiră. „Acolo sunt mai multe concursuri. Încă nu m-am determinat”, ne-a declarat judecătorul și a închis.

În prezent, la CSJ este vacant postul de președinte, iar din 10 aprilie va fi vacant și cel de vicepreședinte, după demisia lui Petru Ursache. Pentru ambele funcții CSM a anunțat concursuri. Anterior, Nadejda Toma, Liliana Catan și Petru Moraru, toți magistrați ai instanței superioare, au solicitat promovarea în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

Toți candidații la funcția de președinte și vicepreședinte al CSJ vor trece prin „filtrul” Colegiului de selecție și carieră a judecătorilor, unde li se va atribui punctajul de rigoare, iar lista finală a tuturor candidaților va fi prezentată CSM. CSM va examina lista candidaților și va desemna candidatul câștigător.

Potrivit Liliei Ioniță de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, regula generală este că toți judecătorii care doresc să fie promovați la o instanță superioară, fie să fie numiți în funcții administrative de președinte și vicepreședinte trebuie să se înscrie într-un Registru al candidaților, care este ținut de către Secretariatul CSM și este public pe pagina web a CSM. „Înregistrarea se face la orice etapă a carierei judecătorilor. La momentul anunțării concursului de către CSM la una din funcțiile râvnite de ei, candidații înscriși în Registru anunță Secretariatul despre intenția de a participa la concursul anunțat. Secretariatul CSM colectează toate dosarelor candidaților și le prezintă colegiului de selecție, care urmează să examineze toate candidaturile potrivit criteriilor de selecție stabilite”, a precizat experta. 

Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii CSM nu au dat curs demersului procurorului general de atunci. Cazul Aroma Floris S îşi are rădăcinile în anul 2010, când Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.

Ion Druță a fost unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007. Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău. Ulterior, reprezentanții Ministerului Finanțelor au depus o sesizare la CSM prin care solicitau tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”, iar Colegiul Disciplinar, printr-o hotărâre emisă la 22 aprilie 2016, a decis să le aplice judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare. Magistrații însă au fost scutiți de pedeapsă, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a anulat hotărârea Colegiului disciplinar. Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia. 

Acum un an, în februarie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-l decoreze pe Druță cu „Diploma de onoare a CSM”.

Mariana Colun
28/03/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii