„Lista neagră” a Kremlinului// Cu ce s-a încheiat „chemarea la covor” a ambasadorului moldovean la Moscova

Anticoruptie.md
21/11/2023
Lilian Darii, ambasadorul RM în Federația Rusă

Mai multor parlamentari din Republica Moldova li s-a impus interdicția de a intra în Federația Rusă. Conform surselor anticoruptie.md, decizia îi vizează pe mai mulți deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Nu am putut obține și lista nominală a acestora, însă newsmaker.md scrie că ar fi vorba despre Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir și Mihail Leahu. Acești oficiali au fost incluși în lista neagră a Kremlinului ca răspuns la  suspendarea activității a șase posturi de televiziune, pe durata stării de urgență. Subiectul dezinformării și propagandei ruse în Republica Moldova a fost analizat în câteva investigații ale CIJM: TELEVIZIUNILE „CU NOUĂ VIEȚI” ALE PARTIDULUI ȘOR ȘI PSRM„Matrioștele” propagandei ruse în Republica Moldova: păpuși și păpușari, „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandăMeta și mega-jocurile propagandistice pe facebook.

Nota de protest i-a fost transmisă luni, 20 noiembrie, ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, care a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Și luna trecută acestuia i s-a înmânat o notă ca răspuns la „presiunile la care este supusă media de limba rusă din Moldova”. Acțiunea a fost promovată de MID-ul Rusiei drept o reație la decizia autorităților de la Chișinău de a-l expulza pe directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov. Ultimul, care este cetățean al Federației Ruse, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pe un termen de 10 ani. El a fost condus la aeroport de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație.

Republica Moldova a interzis site-ul sputnik.md, în februarie 2022, la două zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, printr-o hotărâre a șefului Serviciului de Informații și Securitate. După o scurtă perioadă, apare md.sputnik.news.com și alte derivate ale portalului, între care md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru și md.sputniknews.ru. Toate clonele Sputnik au fost blocate de SIS în luna martie curent, motivând că „promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”. 

În ancheta Televiziunile „cu nouă vieți” ale Partidului Șor și PSRM jurnaliștii CIJM au arătat cum Sputnik Moldova și-a continuat activitatea și după ce site-ul a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate, la fel ca și alte instituții media cărora li s-a interzis să activeze. 

Anticoruptie.md
21/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii