Maia Sandu solicită Guvernului și Parlamentului majorarea compensației pentru achitarea energiei termice și a volumului de gaz consumat

Irina Odobescu
17/01/2022
Foto: Maia Sandu via Facebook

Președinta Maia Sandu a solicitat, luni, Guvernului și Parlamentului să identifice resurse financiare pentru a mări compensația de achitare a energiei termice şi gazelor naturale de către persoanele fizice. Într-un mesaj pe Facebook, șefa statului a scris că în cazul creșterii tarifului la gazele naturale, să fie crescute și compensațiile.

„Am discutat cu colegii din Parlament și Guvern despre facturile mari la agentul termic și la gaze, care sunt o consecință a creșterii continue a prețului la gazele naturale pe piața europeană. Am stabilit că este nevoie de măsuri suplimentare de ajutorare a consumatorilor pentru achitarea agentului termic. Am solicitat Guvernului să identifice, în următoarele zile, soluții pentru a mări compensațiile pentru energia termică, iar în cazul în care va crește tariful la gazele naturale - să fie crescute și compensațiile pentru gaze”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Compensațiile pentru consumatorii casnici, în prezent, sunt următoarele. Pentru primii 50 de metri cubi consumați sunt achitați câte 6,8 lei. Următorii 100 de metri cubi costă câte 7,9 lei, iar consumul de peste 100 metri cubi este achitat la tariful integral de 11,08 lei.

Vinerea trecută, deputatul PAS, Dan Perciun, a declarat că dacă prețul de achiziție a gazului va rămâne ridicat, ajustarea în creștere a tarifelor va fi un proces automat. Astfel, potrivit unor calcule preliminare tarifiul ar putea fi majorare de la 11,08 lei, atât cât este în prezent, la 14,7 lei. Așadar, conform mecanismului de compensare actual, aceasta ar însemna că Guvernul va trebui să aloce suplimentar alte 700 de milioane de lei.

Potrivit noului contract, girat de Guvern, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50 la sută din costul gazelor consumate în luna curentă. Gazprom poate întrerupe livrările de gaz, în cazul în care aceste condiții nu sunt îndeplinite, în 48 de ore, conform înțelegerii.

Pe 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a sugerat, în cadrul unei conferințe de presă, celui mai mare furnizor de energie electrică, Premier Energy, să amâne solicitarea privind majorarea prețurilor la energie electrică până în primăvară. În martie 2022, urmează să fie încheiat un nou acord de achiziționare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Pe 10 decembrie furnizorul de energie electrică, Premier Energy, solicitase Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică dublarea tarifelor pentru consumatori începând cu februarie curent.

Moldovagaz a semnat pe 30 octombrie 2021 un contract cu Gazprom conform căruia prețul la gazele naturale furnizate de gigantul rusesc să constituie 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de la 1 noiembrie. În decembrie 2021, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova a constituit 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. În ultimele zile ale anului 2021, au căzut la 800 de dolari, iar în ianuarie 2022 au început din nou să crească, ajungând la 1.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Formula de calculare a prețului este hibridă, având la bază cotațiile spot la produsele petroliere și prețurile la unul din hub-rile de gaze naturale, raportul constituind 70% la 30% în favoarea produselor petroliere. Confrom formulei, Andrei Spînu a precizat în ianuarie că prețul e achiziție a gazului pentru Republica Moldova este de 456 dolari.

Mai multe persoane s-au plâns, în ianuarie 2022, pe rețelele de socializare că au de achitat sume de mii de lei pentru gazele naturale.

Irina Odobescu
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii