Familia șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în achiziții, cu mașină nouă și încă două terenuri agricole în 2016

Anticoruptie.md
16/10/2017
Viorel Moșneaga. Foto: CIJM

Familia lui Viorel Moșneaga, director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor în achiziții din iulie 2017, a mai cumpărat anul trecut două terenuri de 2,6 hectare, pe lângă cele 60 pe care le-a declarat până acum, dar și o mașină de 200.000 de lei. Funcționarul, care a figurat anterior în anchete jurnalistice, spune că achizițiile provin din veniturile obținute legal.

În declarația de avere pentru anul trecut, Moșneaga a indicat venituri de 142.577 de lei din salariile primite în calitate de director al Agenției Achiziții Publice și Secretariatul Parlamentului, unde a ocupat pentru scurt timp funcția de consultant principal. Alte 33.000 de lei, fostul șef de la Achiziții le-a primit de la două întreprinderi de stat - Incercom și Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor. Soția sa a adunat aproape 11.000 de lei de la Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului și SRL Cromolagro, iar alte 152.250 de lei - din vânzarea producției horticole firmei Valtera SRL. Pentru că o astfel de firmă nu există în Moldova, conform registrelor oficiale, cel mai probabil tranzacția ar fi avut loc cu compania Valterra SRL (două litere „r”, n.r.), ce aparține părinților lui Valeriu Secaș, fostul adjunct al lui Moșneaga la Agenția de Achiziții Publice.

Familia sa mai deține un apartament de 48,3 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de aproape 270.000 de lei și o construcție subterană.

Pe lângă cele 60 de terenuri agricole declarate anterior, care însumează împreună zeci de hectare de pământ, în anul 2016 și la începutul anului 2017, familia funcționarului a mai cumpărat două loturi, de circa 2,6 hectare, cu prețul total de 44.000 de lei. Totodată, deși dețin în proprietate două automobile, un Audi A6 și un Land Rover (folosit prin mandat), anul trecut soția lui Moșneaga și-a achiziționat un autoturism de marcă Volvo S60, cu o valoare declarată de 200.000 de lei, echivalentul a mai mult de jumătate din veniturile declarate de familia Moșneaga în anul respectiv. „Mașina este procurată din venituri și este perfect compatibilă cu veniturile pe care le are familia mea. Nu este un automobil de clasă lux sau altceva de felul ăsta, e un automobil destul de modest chiar”, a precizat Viorel Moșneaga pentru portalul Moldova Curată.

Aceeași sursă precizează că, de când a fost numit în noua funcție, firma fratelui său a câștigat două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017.

Viorel Moșneaga a ocupat funcțiile de director adjunct după care cea de șef al Agenției Achiziții Publice în perioada noiembrie 2013 - martie 2016. Centrul de Investigații Jurnalistice în parteneriat cu Ziarul de Gardă au scris anterior despre compania Aldos Grup, fondată de Diana Cotruța, sora lui Viorel Moșneaga, și administrată de Dan Moșneaga, fratele acestuia. Potrivit anchetei, firma a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații publice în valoare de aproape 35 de milioane de lei. Cele mai bănoase tendere adjudecate de această firmă au fost contestate de către concurenți. În majoritatea cazurilor însă reprezentanții Agenției au respins pretențiile agenților economici. În cadrul investigației, Viorel Moșneaga a declarat că nu cunoaște detalii despre firma Aldos Grup care aparținea surorii sale. Acesta a negat că ar fi influențat în vreun fel soluționarea contestațiilor depuse de firmele care nu au câștigat licitații în favoarea Aldos Grup.

În urma publicării investigației, Centrul Național Anticorupție (CNA) s-a autosesizat şi a demarat mai multe verificări în privința lui Viorel Moșneaga. Șeful de la Achiziții a scăpat însă de dosar penal, deoarece ofițerii de urmărire penală nu ar fi reușit să demonstreze că Viorel Moșneaga ar fi influențat în vreun fel semnarea contractelor între firma surorii sale și autoritățile contractante.

Ulterior, Moșneaga a plecat din funcția de director al AAP, explicând plecarea prin „transferul la o altă instituție”. Acesta a devenit consultant principal în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Anticoruptie.md
16/10/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii