DOC // Judecătoria Chișinău va examina legalitatea desfășurării concursului pentru desemnarea procurorului general

Julieta Savițchi
17/03/2020

Judecătoria Chișinău a fost obligată de către Curtea de Apel Chișinău să examineze plângerea lui Serghei Perju, unul dintre participanții la competiția din toamna trecută pentru funcția de procuror general, care a contestat rezultatul concursului pe motiv că ar fi fost viciat. Instanța de Apel a anulat decizia Judecătoriei Chișinău din 13 ianuarie 2020 și admis cererea reclamantului privind transmiterea cauzei la rejudecare.

Curtea de Apel Chișinău a constatat că reclamantul a expediat în instanța de fond copiile documentelor solicitate prin poșta electronică și nu pot fi menținute argumentele că Perju nu a dat curs încheierii instanței de a prezenta documentele necesare, motiv pentru care i-a fost respinsă plângerea.

Amintim că Serghei Perju a contestat în instanță, la 28 noiembrie 2019, rezultatul concursului inițiat de Ministerul Justiției privind desemnarea candidaților pentru funcția de procuror general. Perju a solicitat și suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluționarea contestației și a sesizărilor pe care le-a înaintat și până la pronunțarea asupra legalității hotărârii privind rezultatele finale ale concursului.

Serghei Perju a invocat că, hotărârea din data de 29 octombrie a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, prin care au fost aleși patru candidați pentru ocuparea funcției de procuror general, a fost viciată și este ilegală. Perju a depus o contestație la Ministerul Justiției și la Consiliul Superior al Procurorilor, dar nu a primit răspuns.

În contestația depusă la Ministerul Justiției, Perju a punctat că „concursul pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general ar fi fost viciat și ilegal din cauza lipsei de transparență și inexistența unor forme de partajare și notare a candidaților, existenței în spațiul public a legătorilor dintre unii candidați și membri ai Comisiei de selecție, lipsei unor declarații pe propria răspundere a membrilor Comisiei cu privire la imparțialitatea acestora, prezenței în spațiul public a dovezilor privind integritatea unora dintre cei patru candidați, alterării stabilității și continuității componenței Comisiei de evaluare prin schimbarea unui membru al Comisiei în ultimul moment și altele”.

Avocatul Serghei Perju nu este singurul candidat la funcția de procuror general care a contestat rezultatul concursului. Anterior, și Eduard Bulat, candidat la funcția de procoruror general, a înaintat contestații care, la fel, au rămas fără răspuns. Ulterior, Bulat a chemat în judecată Ministerul Justiției, invocând că acest concurs nu a fost legal.

Amintim că, la 29 octombrie, Ministerul Justiției a anunțat numele celor patru candidați rămași în cursa pentru fotoliul de procuror general al R. Moldova. Aceștia sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

La 6 noiembrie, ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, prin care cei patru candidați au fost admiși la următoarea etapă. Motivul invocat de ministră ar fi accesul insuficient al membrilor comisiei la unele informații pentru a verifica integritatea candidaților, dar și aprecierea disproporțională de către unii membri ai comisiei a unor candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale.

În aceeași zi, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru noi modificări la Legea Procuraturii. Potrivit acestora, în locul comisiei de concurs, prim-ministrul ar fi cel care selectează lista scurtă pentru înaintarea către CSP. Asumarea răspunderii a servit drept motiv pentru PSRM să înainteze moțiune de cenzurăvotată de deputații socialiști și democrați. La 29 noiembrie 2019, președintele Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general.

Julieta Savițchi
17/03/2020

Comentarii