Reacția lui Platon, după ce SIS l-a acuzat că a influențat judecători: „Rog Procuratura să-mi intenteze dosar penal”

Mariana Colun
08/12/2020

Veaceslav Platon solicită Procuraturii Generale (PG) să-i intenteze un dosar penal, în baza declarațiilor făcute de către Serviciul de Informații și Securitate într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii. Reacția vine după ce luni, SIS a solicitat de la membrii CSM să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

„Încă o dată cer Procuraturii Generale să inițieze un dosar penal împotriva mea cu privire la faptele declarate de SIS și să interogheze acești bârfitori despre sursele fanteziilor lor psihedelice. Schemele și arhetipurile lor oferă motiv de distracție”, menționează Platon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Amintim că în scrisoarea adresată CSM, publicată de portalul jurnal.mdSIS anunță că a recepționat „sesizări care denotă influențe asupra sistemului judecătoresc, prin corupere și șantaj din partea lui Veaceslav Platon, pentru a determina adoptarea sau neadoptarea deciziilor în interesele companiilor al căror beneficiar efectiv este acesta”.

„Informațiile semnalează faptul că acțiunile în cauză exprimă intenția persoanei menționate de a-și restabili prin orice metodă, mijloc și forță, inclusiv în afara cadrului legal, drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group”, se arată în scrisoarea semnată de Alexandru Esaulenco.

Amintim că în aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și Platon. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului.

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În ianuarie curent, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, iar Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare.

În Judecătoria Chișinău se află pe rol cel de-al treilea dosar intentat pe numele lui Platon, care ar fi fost pornit în baza unui denunț al lui Ilan Șor. Recent, Judecătoria Chișinău i-a redus lui Veaceslav Platon termenul de detenţie cu 565 de zile, fiind invocate condițiile inumane și degradante de detenție.

La 15 iunie 2020, în urma solicitării PG, ispășirea sentinței lui Veaceslav Platon în primul dosar a fost suspendată, după ce acesta a stat aproape patru ani în Penitenciarul nr.13.

Cu puțin timp înainte de a fi eliberat, la 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că beneficiarul principal al fraudei bancare ar fi fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. În același timp, dosarul penal în care a fost condamnat Veaceslav Platon ar fi unul falsificat în totalitate. „Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat. Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a punctat Stoianoglo.

Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierele lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție. Aceasta denotă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă, Stoianoglo îi strange mâna afaceristului și îi spune că este bucuros să-l vadă. Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările, refuzul fiind acceptat de Stoianoglo. În aceeași zi, procurorul general a dispus investigarea apariției în presă a secvenței video de la audierile lui Veaceslav Platon.

Mariana Colun
08/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii