Partidul Șor, condus de condamnatul în „furtul miliardului” Ilan Șor, a făcut publică lista de candidați pe circumscripțiile uninominale. Cine sunt aceștia

Anticoruptie.md
28/12/2018
Foto: partidulsor.md

Partidul Șor a prezentat vineri, 28 decembrie, lista candidaților pe circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Conform acesteia, liderul formațiunii, Ilan Șor, va candida în circumscripția nr. 18 Orhei, iar primarul din Jora de Mijloc, Marina Tauber, în circumscripția nr.19, Ivancea.

Formațiunea primarului de la Orhei, condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul „furtului miliardului”, nu a găsit însă un oponent pe măsură pentru circumscripția Nisporeni, acolo unde a anunțat că va candida liderul democrat Vlad Plahotniuc. PD a promis anterior că va rezolva cazul „furtului miliardului”, dar nici la nivel politic și nici la nivel judiciar lucrurile nu au avansat de la condamnarea în primă instanță a lui Ilan Șor în vara anului 2017. 

Vedeți mai jos lista de candidați ai Partidului Șor pe circumscripțiile uninominale:

Amintim că primarul Orheiului și condamnatul în primă instanță pentru „furtul miliardului”, Ilan Șor, a depus, joi, 27 decembrie, documentația necesară pentru înscrierea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Cap de listă la înscriere este chiar Ilan Șor, urmat apoi pe poziția a doua de către primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber. Pe trei este directorul companiei „Aviainvest” care gestionează Aeroportul Chișinău, Petru Jardan, iar pe poziția a cincea se regăsește Denis Ulanov, avocatul lui Ilan Șor în dosarul său penal.

Primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Decizia a fost luată la 21 iunie 2017 de magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Totodată, businessmanul a fost eliberat provizoriu sub control judiciar, cu condiția că nu este arestat legal în alte cauze și să nu părăsească țara. Ulterior, avocații lui Șor au contestat sentința, iar în prezent dosarul este pe rol la Curtea de Apel Cahul. Recent, magistrații au admis demersul avocaților lui Ilan Șor privind efectuarea expertizei financiar-contabileși a programat următoarea ședință pentru 17 decembrie, 2018. Experții susțin că astfel de expertize durează de obicei ani întregi. 

Ilan Șor a fost reținut de oamenii legii și plasat în arest în iunie 2016. Începând cu luna august a anului trecut, omul de afaceri a fost cercetat fiind în arest la domiciliu. Dosarul său a fost transmis în judecată pe 24 august. Fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă.

De atunci, mai multe ședințe au fost amânate, iar altele au fost însoțite de proteste în timpul cărora sute sau chiar mii de persoane au cerut magistraților să le elibereze primarul și să îl lase să conducă în continuare orașul Orhei. La una dintre manifestații a fost prezentă soția lui Șor, interpreta Jasmin, care a acuzat magistrații că fac jocuri politice. S-au remarcat și bodyguarzii omului de afaceri, care au blocat accesul jurnaliștilor spre inculpat și în biroul judecătorului, la una dintre ședințe.

Între timp, Șor și-a schimbat și unele declarații. Dacă în autodenunțul față de Vlad Filat, el spunea că i-ar fi dat ex-premierului o mită de 250 de milioane de dolari, bani scoși prin credite neperformante de la Banca de Economii, atunci într-un interviu din luna septembrie, primarul a declarat că de la BEM au fost furate doar 190 de milioane de dolari. Banii ar fi ajuns pe conturile lui Vlad Filat și Veaceslav Platon în noiembrie 2014.

Anticoruptie.md
28/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii