Integritate

Partidul Socialiștilor: trecutul, averile și interesele noilor deputați

Foto: socialistii.md
Autor: Mariana Colun
11/03/2019 8653

Curtea Constituțională a validat mandatele noilor deputați, aleși în urma scrutinului din 24 februarie. Cei mai mulți dintre proaspeții legiuitori care au acces în Parlament au figurat în anchetele reportericești, care au scos la iveală interesele ascunse și afacerile pe care le desfășoară familiile acestora. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat și vă prezintă cine sunt, ce averi și ce interese au noii parlamentari din Partidul Socialiștilor.

Zinaida Greceanîi. Foto: socialistii.md

Zinaida Greceanîi. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova și lideră a PSRM, Greceanîi s-a remarcat printr-o ascensiune fulminantă pe scara ierarhiilor publice: în structurile de stat a intrat în calitate de specialistă în finanțe și a avansat repede până la funcția de șefă a Cabinetului de Miniștri.

În 2008 şi 2009, Guvernul condus de Greceanîi a secretizat ilegal mai multe hotărâri privind alocarea banilor publici, care nu constituiau secret de stat. Cele mai multe hotărâri secretizate prevedeau alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă al Guvernului.

anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, realizată în 2009, arăta că prin alocările din Fondul de rezervă al Guvernului au fost favorizate primăriile conduse de comuniști, reprezentanți ai partidului care a promovat-o atunci pe Zinaida Grecianîi.

Și Curtea de Conturi a menționat în rapoartele sale din 2007-2009 că resursele din Fondul de rezervă sunt cheltuite defectuos. Despre alte „pete” din cariera liderei PSRM citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Zinaida Greceanîi a trecut venituri de 283.000 de lei din salariul de deputat, alte 344.000 din alocații, pensii și indemnizații, un teren intravilan și un lot agricol de 2,4 hectare, o casă de locuit de 273 de metri pătrați, evaluată la 1,1 milioane de lei, precum și două autoturisme, dintre care unul - în folosință.

Irina Lozovan. Foto: socialistii.md

Irina Lozovan este consilier raional în cadrul Consiliului raional Ocnița, precum și consilier orăşenesc la Otaci. La alegerile din 2014 a candidat cu numărul 59 pe lista PSRM.

Anterior portalul Anticoruptie.md a scris că în campania pentru prezidențiale din 2016, Lozovan a donat pentru Igor Dodon 35.000 de lei. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, consiliera de la Ocnița și-a susținut partidul cu 85.750 de lei. 

Conform datelor din raportul financiar al PSRM, publicat de CEC, în 2018, Irina Lozovan, şi-a susţinut partidul cu 18.000 de lei. Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 100.000 de lei de la PSRM, dar și indemnizații de la Consiliul Raional Ocnița, în mărime de 9.500 de lei.

Lozovan a mai trecut pe hârtie două terenuri intravilane, o casă de locuit de 99,5 metri pătrați, precum și două automobile, achiziționate în 2006, respectiv 2012, cu câte 10 mii de lei.

Alla Pilipețcaia. Foto: ziarulnostru.info

Alla Pilipețcaia este președinta Organizației Teritoriale a PSRM în raionul Soroca. Ea și-a început activitatea profesională în 1999, în calitate de director al SRL Dioscorida, iar în perioada 2004-2009 a ajuns manager în cadrul aceluiași SRL. Din 2009 a fost manager de vânzări și director adjunct în cadrul companiei Debut-Sor SRL, întreprindere producătoare de carne și mezeluri, fondată de tatăl său. Din 2013, Pilipețcaia preia conducerea afacerii de familie. În ultimii trei ani, inclusiv de când este consilier orășenesc în primaria Soroca, firma sa a câștigat cel puţin zece licitații în valoare totală de peste 800.000 de lei.

Într-un articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că, în ultimii ani, Alla Pilipețcaia și-a manifestat generozitatea față de Partidul Socialiștilor prin donații frecvente de zeci de mii de lei. Bunăoară, la referendumul local privind revocarea primarului Dorin Chirtoacă inițiat de PSRM în 2017 ea a donat pentru PSRM, în două tranșe, suma de 49 de mii de lei, conform Raportului financiar al PSRM din 19 noiembrie 2017 depus la CEC. În 2017, Pilipeţcaia a donat pentru PSRM suma de 34 de mii de lei. Și în 2016, în cadrul campaniei pentru fotoliul de președinte, ea a alocat în două reprize suma de 54.100 de lei.

Alla Pilipețcaia a declarat, pentru ultimii doi ani, venituri de 422.000 de lei din salariul său și al soțului și din pensie. Peste jumătate de milion de lei au intrat în bugetul familiei ca dividende din cadrul firmei Debut-Sor SRL. Socialista a mai raportat două terenuri intravilane, o casă de locuit și alte cinci imobile „locative”, fără a preciza despre ce fel de imobile este vorba.

Alexandr Usatîi. Foto: a-tv.md

Alexandr Usatîi este director la Fondul de binefacere „Soluția”, regiunea Bălți. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Usatîi a participat în mai 2018 în cursa electorală pentru șefia capitalei de nord, acumulând doar 19,17% din sufragii.

Acesta a fost timp de 30 de ani director la Școala nr. 12 din Bălți. În perioada 2007–2015, a fost viceprimar al oraşului Bălţi, între 2003 și 2007 și din 2015 până în prezent – consilier municipal. Din 2003 până în aprilie 2015, a reprezentat Partidul Comuniștilor.

A fost demis din funcția de viceprimar cu votul majorității consilierilor comunişti din cauza că nu ar fi pregătit suficient de bine acţiunile de consemnare a „eliberării oraşului de ocupanţii fascişti”.

De fapt, debarcarea ar fi fost legată de apropierea lui Usatîi de Partidul Socialiştilor, potrivit ziarului local „Spros i predlojenie”. În 2016, la alegerile prezidențiale, Usatîi l-a susținut pe Igor Dodon cu o donație de 32.000 de lei.

Pentru ultimii doi ani a declarat venituri de 246.000 de lei din salariul său și al soției, indemnizații și dobânzi. Usatîi a mai trecut pe hârtie un teren arabil și unul intravilan, o casă de locuit de 317,6 metri pătrați, evaluată la 5,4 milioane de lei, un apartament de 52,8 metri pătrați și o construcție de 51 de metri pătrați, care îi revin în proporție de 1/5, un garaj și un alt apartament pe care l-a moștenit anul trecut. Usatîi conduce două automobile, achiziționate în 2003, respectiv 2015.

Alexandr Nesterovschi. Foto: socialistii.md

Alexandr Nesterovschi. Parlamentarul a ajuns în Legislativ fiind al 24-lea la număr în lista socialiștilor. Pentru a-și asigura fotoliul de deputat, Nesterovschi a donat partidului 82.450 de lei, aproape de trei ori mai mult decât veniturile sale pentru doi ani, arată o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. În 2016, la alegerile prezidențiale, deputatul a făcut o donație în mărime de 72.750 de lei pentru Igor Dodon.

O altă investigație semnată de reporterii CIJM a scos la iveală că mandatul de deputat l-a îmbogățit pe parlamentarul Nesterovschi, care era sărac lipit pâmântului când a venit în Legislativ. „Potrivit declarației de avere pentru 2014, acesta nu avea nici casă, nici mașină, nici bani în conturi.

Un an mai târziu, deputatul avea deja o mașină – un Mitsubishi Outlander, fabricat în 2004, pentru care ar fi plătit doar 25.000 de lei. În 2016, avea și un apartament de 53,9 metri pătrați, pe care l-a primit printr-un contract de donație”, au observat reporterii. 

În declarația pentru ultimii doi ani depusă de Nesterovschi la Comisia Electorală Centrală (CEC), acesta declara venituri de 552.000 de lei, din salariu și indemnizații. Alte 25.000 le-a încasat din veniturile firmei fondate de el - Fama Glamosa SRL. Din declarație au dispărut mențiunile despre apartament și despre automobilul de model Mitsubishi, fără a fi indicat un eventual venit din vânzarea acestora. A fost trecut pe hârtie însă un alt autoturism, de model Ford, achiziționat anul trecut cu 150 de mii de lei. 

Oleg Savva. Foto: Facebook.com

Oleg Savva este deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea PSRM. Înainte de a ajunge în Parlament, conform CV-ului său de pe pagina de internet a Legislativului, a fost jurist, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la Primăria orașului Fălești. La alegerile locale din 2011, el a concurat pentru mandatul de primar de Făleşti, dar a acumulat doar 201 voturi, echivalentul a circa 5% din sufragii.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Oleg Savva a acces în Parlament având venituri mai mult decât modeste. Asta nu l-a împiedicat însă „să-și ajute” partidul cu zeci de mii de lei, bani pe care i-ar fi primit el însuși drept donație. Performanțele în Legislativ ale parlamentarului socialist sunt și ele modeste.

Savva a propus mai multe proiecte de lege, centrate pe veteranii de război, acestea însă au primit aviz negativ de la Guvern și au fost ulterior retrase. Despre alte „pete” din cariera deputatului PSRM citiți într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Oleg Savva a indicat pentru ultimii doi ani încasări de 322.000 de lei din salariul său și al soției, din alocații și plăți compensatorii. El a mai raportat un teren intravilan și o casă de locuit cu o construcție auxiliară.

Oleg Lipskii. Foto: Facebook.com

Oleg Lipskii este deputat în Parlament și vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova. Socialistul este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție.

În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingerea drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție, se arată într-un amplu articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Oleg Lipskii este membru al Partidului Socialiștilor practic de la fondarea formațiunii. În cadrul PSRM, el este membru al Comitetului executiv și al Consiliului Republican. Din noiembrie 2015, este și președinte al Organizației teritoriale Chișinău a PSRM. Înainte de a deveni deputat a activat în calitate de director la câteva companii din sfera transporturilor auto. 

La 13 noiembrie 2014, Lipskii a donat în fondul electoral al PSRM 90,5 mii de lei, adică aproximativ jumătate din veniturile pe care le-a declarat în 2012-2013

La alegerile prezidențiale din 2016, el a făcut două donații în valoare totală de 75,5 mii de lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din tot venitul său pentru anul 2016.

Precizăm că tot în 2016, Lipskii a procurat un automobil de 57.645 de lei. La alegerile locale noi din 2018, Lipskii a mai donat 12.900 de lei.

În ultimii ani, Lipskii a promovat sau încearcă să promoveze în Parlament o serie de modificări legislative care ar favoriza transportatorii de mărfuri și pasageri, chiar dacă expertizele CNA pe aceste proiecte au identificat vulnerabilități și riscuri de corupție sau de încălcare a drepturilor omului și securității persoanelor. Lipskii este vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport.

Avizul CNA identifică factori de risc de corupție în proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului transporturilor rutiere (art.6, 11, 27, ș.a.), elaborat de Lipskii și contrasemnat de mai mulți deputați socialiști. Documentul propune simplificarea procedurilor de obținere și prelungire a licenței de transport contra cost a mărfurilor și pasagerilor și eliminarea prevederii legale din Codul transporturilor rutiere care interzice utilizarea vehiculelor reutilate în transportarea pasagerilor. Potrivit expertizei CNA, aceste modificări provoacă riscuri de abuzuri și de corupție. Precizăm că Lipskii este acționar în mai multe companii de transport a mărfurilor și pasagerilor. Proiectul de lege a fost adoptat. Despre alte inițiative legislative citiți aici.

Oleg Lipskii a indicat pentru ultimii doi ani încasări în mărime de 522.000 de lei din salariul său și al soției, indemnizații și locațiunea tehnicii de calcul și a automobilelor. În același timp, s-a ales și cu o moștenire generoasă în 2018 – a obţinut jumătate dintr-un apartament, dintr-un garaj și dintr-un autoturism, precum și 23% din acțiunile SA Neptun. Valoarea totală a moștenirii se cifrează la 484.000 de lei. În afară de imobilele moștenite, Lipskii a raportat un apartament și un garaj. Pe lângă automobilul moștenit, socialistul a mai trecut pe hârtie un Chevrolet cumpărat în 2016 cu 57.000 de lei, un Volkswagen procurat în 2010 cu 30.000 de lei și un Ravon Nexia 3, achiziționat în 2017 cu circa 140 de mii de lei.

Vasile Bolea. Foto: a-tv.md

Conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Vasile Bolea face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar nu a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

A absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Facultatea de Drept, specialitatea drept economic. Tot acolo și-a luat diploma de master. Din 2017 are licență de avocat.

Centrul de Investigații Jurnalistice relata că în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2014, Bolea a donat formațiunii politice din care face parte 83.000 de lei, adică jumătate din veniturile pe care le-a declarat pentru 2012-2013. În 2015, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale, Bolea a contribuit la bugetul PSRM cu 95.000 de lei.

Bolea este unul dintre autorii proiectului de lege potrivit căruia deputații care au cel puțin zece ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără examen. Inițiativa a provocat revolte în rândul avocaților. Ulterior, proiectul a fost retras din Parlament.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Bolea indică venituri de 677.000 de lei și șase mii de euro din salariul său și al soției sale, indemnizații și încasarea unei datorii.

La proprietăți, deputatul indică un teren intravilan și trei apartamente. Familia Bolea deține două autoturisme – un Kia Rio și un Chevrolet Aveo, care ar valora, respectiv, 300.000 și 700.000 de lei. Anul trecut, Bolea a contractat un credit de 25.000 de euro, pe care trebuie să îl ramburseze până în 2023, la dobânda zero. 

Vlad Batrîncea. Foto: Facebook.com

Vlad Batrîncea s-a remarcat prin discurs instigator la ură împotriva străinilor, minorităților etnice și comunității LGBT. 

Batrîncea a intrat în politică în tinerețe, deținând funcția de secretar al Organizaţiei Teritoriale a PCRM Râşcani şi, după ce a aderat la PSRM, secretar executiv al acestei formaţiuni. Chiar dacă a indicat în declarațiile sale de avere venituri modeste, a fost de-a lungul anilor unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM-ului, cu sume ce depășesc sute de mii de lei.

De exemplu, în 2012–2013, a declarat venituri în valoare de 55.000 de lei obținute la „locul de muncă de bază”, de vreme ce pentru campania electorală din 2014 el a declarat că a făcut donații în valoare de 90.000 de lei.

Batrîncea s-a evidențiat printr-un comportament agresiv, cu accente șovine și xenofobe, în special la adresa românilor. Un episod de acest gen a fost a înregistrat chiar în Parlamentul Republicii Moldova, atunci când, la 10 martie 2016, a rupt harta României, motivând că în școală se învață istoria României, și nu cea a Moldovei.

Despre alte „pete” din biografia deputatului PSRM, citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Potrivit ultimei sale declarații de avere depusă la CEC, în contextul alegerilor parlamentare, pentru 2017-2018, Batrîncea a încasat în ultimii doi ani 461.000 de lei din salariul de deputat și indemnizații. Parlamentarul a mai trecut pe hârtie cota de 1/3 dintr-un apartament de 94,8 metri pătrați pe care o deține. Valoarea imobilului nu este indicată.

Adrian Lebedinschi. Foto: socialistii.md

Adrian Lebedinschi a ajuns în Parlamentul Republicii Moldova în octombrie 2015, după ce colegul său de partid, Ion Ceban, a renunţat la fotoliul de deputat în favoarea celui de consilier.

La alegerile locale din Chişinău din 14 iunie 2015 a fost ales consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PSRM. Începând cu 2009, a activat în calitate de avocat, iar anterior a fost anchetator și comisar adjunct la mai multe comisariate de poliție din Chișinău. 

Lebedinschi a mai ajuns în atenţia jurnaliştilor în octombrie 2017, după ce a organizat o activitate cu tentă politică pentru elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” din Capitală.

În cadrul discuţiilor cu copiii şi cadrele didactice, politicianul a pledat pentru revocarea primarului Dorin Chirtoacă în cadrul referendumului care urma să aibă loc pe data de 19 noiembrie 2017.

Solicitat de reporterii jurnal.md, deputatul a spus că nu vede nicio problemă, făcând referire la un ordin al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău, emis cu doar o zi înainte, care i-ar permite, în anumite condiţii, să desfăşoare astfel de întruniri.

Conform declarației de avere și interese personale depuse la Comisia Electoral Centrală, în ultimii doi ani, Lebedinschi a avut un venit cumulativ de 338.000 de lei, plus salariul de 216.000 de lei al soţiei. Deputatul a mai declarat 191.000 de lei în calitate de pensie pentru militari şi o indemnizaţie de 23.000 de la MAI. Deputatul a mai arătat un venit de 197.000 de lei din vânzarea a ½ din apartament şi o sumă similară pentru soţia sa pentru cealaltă jumătate de apartament. În document se mai regăsesc 13.000 de lei din vânzarea unui garaj. La fel, este indicată vânzarea unui teren, fără a fi specificată suma la care a fost înstrăinat bunul. Lebedinschi deţine patru terenuri, două intravilane procurate în 2014, şi două, în extravilan. La capitolul clădiri şi construcţii sunt trecute trei apartamente, două obţinute prin contracte de donaţii în 2005 şi 2014, cel de-al treilea fiind procurat în 2010 contra sumei de 40 de mii de lei. În declaraţie se regăsesc două automobile - Hyundai Santa Fe şi Mercedes E 220.

Grigore Novac. Foto: Facebook.com

Grigore Novac este deputat în fracțiunea PSRM. În 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere „Soluția”, iar între 2013 și 2014 – jurist al Partidului Socialiștilor.

Novac este membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice. Este semnatarul mai multor proiecte de lege și inițiative legislative, între care cel privind denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (2014).

A semnat acest proiect împreună cu alți colegi socialiști. Proiectul a fost examinat în prima lectură, apoi a fost retras. La fel, a semnat un proiect de abrogare a Legii privind asigurarea egalității, care, la fel, a fost retras (2016).

Potrivit profilului realizat de reporterii portalului Moldova Curată, de când a devenit deputat, Novac a ieșit în evidență și prin comportamentul său. În mai 2015, la ședința Consiliului Municipal un grup de socialiști, din care făcea parte și deputatul Grigore Novac, s-a luat la bătaie cu aleșii locali, cerând retragerea de pe ordinea de zi a unor proiecte funciare.

Deputatul nu a fost sancționat. În aprilie 2016, a sărit cu pumnii la liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta apăra de la tribună proiectul ce urma să îi ofere primarului general competenţe sporite. Nici de această dată Novac nu a fost sancționat, motivul fiind lipsa Codului de etică din Parlament.

În 2011, când era jurist la Fundația de binefacere „Soluția”, Novac a dobândit un teren public de trei ari în comuna Stăuceni. În declarațiile de venit ale socialistului figurează acest teren, costul căruia ar fi de 80.000 de lei. Terenul face parte din cele peste 300 de parcele oferite gratuit în anul 2010 de către Consiliul Local Stăuceni familiilor tinere, precum și celor defavorizate, pentru a-și construi locuințe. Deschide.md a scris că socialiștii Novac, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco ar fi obținut și ei terenuri datorită încheierii unor căsătorii fictive.

Alexandru Jolnaci. Foto: socialistii.md

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Novac indică venituri în mărime de circa 555.000 de lei din salariul său și al soției și din indemnizații. Novac a mai trecut pe hârtie terenul de trei ari și un automobil cumpărat în 2015 cu 113.000 de lei. Potrivit declarației de avere, Novac nu are nicio locuință.

Alexandru Jolnaci este consilier raional în Ștefan-Vodă și lider al organizației teritoriale. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Jolnaci vine în politică din domeniul businessului.

A aderat la PSRM în 2014. De-a lungul activității, a ocupat mai multe funcții. Din 1975 până în 1977, a fost responsabil de exploatarea drumurilor. În 1979-1982, a lucrat la Parcul de Autobuze din Tiraspol, iar din 1982 până în 2000 – la Parcul de Autobuze din Chișinău.

Din 2000 până în prezent, este antreprenor privat, director al Întreprinderii Individuale care îi poartă numele. Totodată, din 2015 până în prezent, este director al SRL Verhovțevo Trans. 

Rapoartele financiare ale PSRM arată că în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, Jolnaci a donat 80.500 de lei, iar la alegerile prezidențiale din 2016 – alte 58.200 de lei.

Jolnaci a indicat pentru ultimii doi ani încasări de doar 35.000 de lei din salariul său, pensia soției, indemnizația de consilier și dividendele de la Combinatul auto nr. 4. Parlamentarul socialist a mai raportat o casă de locuit de 89 de metri pătrați, alte trei bunuri imobile, dar și un Mercedes, procurat în 2014 cu peste un milion de lei.

Chiril Tatarlî. Foto: Dodon.md

Chiril Tatarlî este președinte al raionului Taraclia. Născut în 1952, acesta este de profesie agronom. El este liderul PSRM din Taraclia.

Într-un articol de pe portalul Moldova Curată din decembrie 2015 se arată că unul dintre fiii săi, Alexandru, este consilier raional, ales pe listele partidului condus în raion de tatăl său. Chiril Tatarlî a precizat însă că fiul său nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a discutat candidatura sa la funcția de președinte de raion. 

Într-o anchetă din noiembrie 2016 a Centrului de Investigații Jurnalistice se arată că președintele raionului Taraclia, Chiril Tatarlî, a făcut o donație în campania electorală a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, ce reprezintă trei sferturi din volumul veniturilor sale pentru anul anterior – 52.800 de lei.

În declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, a indicat un venit de 652.000 de lei și 138.000 de ruble pentru ultimii doi ani din salariul său și al soției, pensii și dobânzi. Famila are în posesie două terenuri intravilane, o casă de locuit cu suprafaţa de peste 124 de metri pătraţi și alte două construcții. Familia deţine și două automobile, ale căror prețuri nu sunt indicate. Tatarlî are două depozite bancare – unul de 21.000 de euro și al doilea de 343.000 de lei.

Vladimir Mizdrenco. Foto: socialistii.md

Vladimir Mizdrenco este președinte al fracțiunii socialiștilor în Consiliul raional Râșcani și liderul organizației teritoriale a formațiunii. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Mizdrenco are 30 de ani și este consilier economic al deputatului în Parlamentul RM, Alexandr Nesterovschi. Mama sa, Irina Mizdrenco, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova, în fracțiunea socialiștilor, ocupând această funcție în locul lui Igor Dodon. Ea a decedat în 2017, în urma unei boli incurabile. În perioada 2010-2016 a activat în calitate de vice-director al companiei SRL Bonacta din Râșcani, fondată de familia sa. În campania electorală prezidențială din 2016, Mizdrenco a donat pentru Igor Dodon suma de 53.800 de lei.

Pentru 2017-2018, Vladimir Mizdrenco a declarat încasări de doar 66 de mii de lei, din salariu, indemnizații și venituri dintr-un teren agricol. Mizdrenco a trecut pe hârtie patru loturi arabile, obținute în 2017, ale căror valoare nu o indică. Acesta nu are nicio locuință, nici mașină, potrivit declarației sale de avere.

Alexandr Suhodolski. Foto: socialistii.md

Alexandr Suhodolski este vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Găgăuzia. Între 2011 și 2014, a activat în cadrul SRL Gagauz-Gaz, filiala Comrat-Gaz.

A fost lider al Asociației Obștești „Tineretul Găgăuziei”. Din 2015 până în 2017, a fost viceprimar al municipiului Comrat, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri.

Pe parcursul ultimilor ani, Suhodolski, împreună cu soția sa, au sponsorizat în mai multe rânduri Partidul Socialiștilor. În 2015, soția lui Alexandr Suhodolski a făcut o donație de 20.000 de lei în bugetul PSRM, adică o treime din bugetul oficial al familiei pentru anul anterior.

Un an mai târziu, 13.860 de lei au mers din buzunarul vicepreședintelui Adunării Populare din UTA Găgăuzia în pușculița partidului. Despre aceasta a scris și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul unei anchete.

În primul trimestru din 2018, Suhodolski a mai făcut o donație la partid, în mărime de 13.000 de lei. În 2016, el a vărsat în bugetul electoral al lui Igor Dodon, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, 52.600 de lei. Mai multe detalii despre trecutul lui Alexandr Suhodolski citiţi aici.

În declaraţia de avere şi interese pe care a depus-o la CEC se arată că între 2017 şi 2018 a obținut din salariu venituri de circa 289.000 de lei. Soţia sa a avut un salariu de peste 58.000 de lei.

Deputatul PSRM mai declară un autoturism de model Mercedes E220 CDi din 1999 dobândit în 2016, pe care îl conduce în baza unui contract translativ de posesie și folosință. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Suhodolski nu declară nicio locuință.

Fiodor Gagauz. Foto: Gagauz Media

Fiodor Gagauz a fost deputat în fracțiunea PSRM. Deține din decembrie 1999 funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze.

Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” / „Găgăuzia Unită” este una obștească, a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice. Astfel, mișcarea a jucat un rol important în organizarea referendumului ilegal din 2 februarie 2014, „pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză” și pentru „vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”, acțiune criticată de experți. 

Mai mult, Fiodor Gagauz s-a ocupat de „asigurarea conceptuală și pregătirea organizațională” a acestui pretins referendum. Deși pledează fervent pentru apropierea de Rusia, Fiodor Gagauz are proprietate în Uniunea Europeană, mai exact un apartament de 45 de metri pătrați în orașul Burgas din Bulgaria. Alte detalii despre Fiodor Gagauz citiți aici.

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Gagauz a raportat un salariu de 312.000 de lei pentru doi ani, alte 133.000 din indemnizații, 40.000 de lei din pensia soției și încă 110.000 de lei din vânzarea unui autoturism de marcă Toyota Prado. Socialistul a mai raportat un teren agricol și două intravilane. El are în proprietate o casă de locuit de 136,9 metri pătrați și tocmai trei apartamente. Primul are 101,2 metri pătrați și a fost achiziționat în 2006 cu 566.000 de lei, al doilea, cu supratața de 45,3 metri pătrați, a fost cumpărat un an mai târziu cu 22.655 de euro, iar cel de-al treilea, cel mai mare, de 133,3 metri pătrați, evaluat la 820.000 de lei, a intrat în proprietatea lui Gagauz în 2008. Deși nu raportează niciun automobil, socialistul a indicat în declarația de avere două garaje de 18 metri pătrați, în care deține diferite cote-părți. 

Gheorghii Para. Foto: dodon.md

Gheorghii Para este profesor, manager și președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg, Rusia.

Are studii superioare și este candidat în Științe Pedagogice. În 1977 a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 – Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.

În 1989 a fost ales președinte al comitetului sindical de construcții nr. 18 din Sankt-Petersburg. Din februarie 2000, a ocupat funcția de vicepreședinte și din aprilie 2001 de președinte al Organizației Sindical-Teritoriale din Sankt-Petersburg și regiunea Leningrad.

Deține titlul de constructor de onoare al Rusiei și veteran al muncii, se arată în profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere și interese personale depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Gheorghii Para indică mai multe venituri și proprietăți. Astfel, funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg i-a adus un venit de 1,6 milioane de ruble sau 439.000de lei. La Universitatea de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt-Peteresburg a obținut un venit de 600.000 de ruble, echivalentul a 156.000 de lei. De asemenea, Para beneficiază de pensie, iar timp de doi ani a acumulat 600.000 de ruble (156.000 de lei). El este proprietarul unui apartament de 50 de metri pătrați cumpărat în 2018 și care este evaluat la 5,8 milioane de ruble (1,6 milioane lei). Para mai deține o treime dintr-un apartament de 60 de metri pătrați, dobândit în 1982. În plus, socialistul are în proprietate un teren de 1,2 hectare, dobândit în 2017 și estimat la 11 milioane de ruble (2,8 milioane de lei).

Eduard Smirnov. Foto: socialistii.md

Eduard Smirnov din 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, membru al fracțiunii PSRM și cel mai vârstnic ales al poporului.

În profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că Eduard Smirnov și-a făcut studiile la Institutul de Textile din orașul Kostroma, Federația Rusă, după care a activat la o fabrică de postav/textile și la o școală profesională din orașul rus Strîi. În 1973 a devenit directorul unei școli profesionale din Chișinău, iar ulterior, până în 1991, a deținut diverse funcții în cadrul comitetelor Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Între 1991 și 1995 a fost directorul firmei Business Partener, care o avea printre fondatori și pe soția sa. Ulterior, timp de patru ani, a fost viceprimar al municipiului Chișinău, iar în 1999 a revenit în calitate de consultant și vice-director la Business Partener SRL. Înainte să ajungă deputat în 2014, Smirnov a fost, timp de un an, consilier al președintelui PSRM, Igor Dodon.

În 2015, Comisia Națională de Integritate (în prezent Autoritatea Națională de Integritate) a inițiat un control în privința deputatului Eduard Smirnov, care a vizat o eventuală încălcare a regimului juridic al incompatibilităților. Mai exact, deputatul nu indicase în declarația de interese personale pentru anul 2014 calitatea sa de co-fondator și administrator al Publicației Periodice Ziarul Informativ Politic Alternativa SRL. În explicația prezentată Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Smirnov a declarat că, începând cu anul 2007, ziarul Alternativa a încetat să mai fie editat și că nedeclararea calității de co-fondator și administrator a fost cauzată de sistarea activității publicației. Totodată deputatul a menționat că firma nu poate fi lichidată, deoarece unul dintre co-fondatori s-a mutat în Canada. Pe 11 februarie 2016, CNI a dispus „clasarea cauzei în legătură cu lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităților mandatului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deținut de către Smirnov Eduard”. Ulterior, începând cu anul 2015, Eduard Smirnov a inclus Alternativa SRL în declarațiile sale de avere și interese personale.

În ultimii șapte ani, Eduard Smirnov a fost un donator constant pentru Partidul Socialiștilor. La alegerile locale din iunie 2011 Smirnov a vărsat în bugetul partidului 30 de mii de lei, iar în 2014, an în care au avut loc alegeri parlamentare, a achitat cotizații de 84 de mii de lei. În 2015 valoarea cotizațiilor a constituit 1500 de lei, iar în 2016 Eduard Smirnov a achitat o cotizație de 5 mii de lei și a contribuit la campania prezidențială a lui Igor Dodon cu 74.800 de lei. În 2017 deputatul a donat partidului 59 de mii de lei, iar în 2018 a contribuit cu 32.800 de lei, potrivit rapoartelor financiare ale PSRM depuse la Comisia Electorală Centrală.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Smirnov a indicat salariul și pensia, precum și dobânda din depozite. Pe trei conturi bancare Eduard Smirnov deținea la momentul depunerii declarației 128 de mii de lei și circa șase mii de dolari. Eduard Smirnov a mai raportat un apartament de 75 de metri pătrați în sectorul Botanica al Capitalei, dar și un garaj de 35 de metri pătrați. De asemenea, deputatul a declarat un autoturism Mercedes 200E, fabricat în 1994 și cumpărat în 2013 cu 140 de mii de lei.

Ion Ceban. Foto: Facebook.com

Ion Ceban a făcut parte din Partidul Comuniștilor, în perioada în care formațiunea condusă de Vladimir Voronin se afla la guvernare. A absolvit Facultatea de matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, specialitatea „Administrație municipală și de stat”, conform profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Între anii 2002 și 2004 a activat în Guvern, Președinție și Parlament. A devenit deputat pe listele PCRM în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2010 și a activat în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

În septembrie 2012 a anunțat, într-o conferință de presă, că părăsește PCRM pentru a adera la proiectul politic lansat cu câteva luni mai devreme de foștii săi colegi, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, PSRM. El a negat atunci că ar fi fost șantajat pentru a pleca din PCRM. La scurt timp, a fost numit secretar pentru ideologie al PSRM.

Ion Ceban a ajuns deputat pe listele PSRM și în urma alegerilor din noiembrie 2014, fiind al patrulea în lista condusă de Igor Dodon. A renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal. Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase. În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 de metri pătrați şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA Coloana Mecanizată Mobilă.

În declarația de venituri depusă la CEC în campania electorală 2019, Ion Ceban arată că în anii 2017 – 2018 a avut salarii în mărime totală de 111 mii de lei de la Președinție, de la partid și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă în mărime de 95 de mii de lei, a obținut un venit de 40 de mii de lei din dobânda mai multor depozite bancare. 108 mii de lei familia Ceban a încasat din vânzarea unui lot de pământ și a unui automobil, iar din indemnizațiile pentru îngrijirea copilului, alte 71 de mii. La proprietăți declară apartamentul de 230 de metri pătrați, evaluat la aproape un milion de lei, indicat și în declarațiile precedente, și mașina de model Skoda Kodiaq, cumpărată în anul 2017. Socialistul și soția sa sunt titularii a opt conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. Pe ele soții dețin în total 185 de mii de lei și 213 dolari.

Bogdat Țîrdea. Foto: Facebook.com

Bogdat Țîrdea este politolog. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” de la Chișinău și Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.

În anii 2005 și 2009 a candidat la funcția de deputat din partea Partidului Social-Democrat, însă nu a ajuns în Legislativ.

În perioada anilor 2009 - 2011 a fost director de programe politice la Fundația «Признание», iar în 2010 a fost colaborator științific la Institutul de Studii Politice și Integrare Europeană, de pe lângă Academia de Științe a Moldovei.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Bogdat Țîrdea a candidat pe lista Partidului Socialiștilor și a acces în Legislativ. A fost membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, fără a deține calitatea de membru al acestei formațiuni. Totodată a fost membru al Comisiei politică externă și integrare europeană.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, în anul 2016, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a inițiat o procedură de control prin care îl suspecta pe Bogdat Țîrdea că a dobândit în anul 2014 un apartament a cărui valoare depășea veniturile realizate în acea perioadă, fapt ce ar genera o eventuală diferență vădită între veniturile obținute și proprietatea dobândită în perioada de declarare. La scurt timp însă membrii CNI au clasat cazul, argumentând că veniturile pentru procurarea apartamentului au fost acumulate înainte ca Bogdat Țîrdea să devină ales al poporului.

În paralel cu funcția de deputat, Bogdat Țîrdea moderează o emisiune de opinie, intitulată „НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova, deținut de colegul său de partid, deputatul socialist Corneliu Furculiță. Potrivit portalului Moldova Curată, legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdat Țîrdea a declarat că el nu este remunerat pentru această activitate.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Țîrdea indică salariul său de la Parlament și din activitatea didactică la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, un apartament, o casă de locuit și două autoturisme.

Ivanna Koksal. Foto: Facebook.com

Ivanna Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor șef al Teleradio Găgăuzia (GRT) din iunie până în noiembrie 2016. A plecat din funcție după ce a câștigat cel de-al doilea mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe circumscripția Cazaclia.

Koksal a câștigat mandatele de ales local în APG în calitate de candidat independent. La 24 decembrie, 2018, președintele Igor Dodon a anunțat că Ivanna Koksal va candida la funcția de deputat pe lista PSRM, fiind propusă și susținută unanim de Consiliul Bătrânilor din Găgăuzia

Ivanna Koksal și-a exercitat primul mandat de deputat în APG în perioada 2008 - 2012. În 2013 a fost numită consilieră pe probleme sociale și mass-media a ex-bașcanului Mihail Formuzal. Tot atunci a început să publice ziarul în limba găgăuză „Meydan”.

Potrivit unui articol realizat de Moldova Curată, sediul care găzduia redacția ziarului „Meydan” a intrat în posesia Ivannei Koksal în septembrie 2013. Inițial acest imobil nu a fost inclus în declarația ei de avere, depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat. Solicitată atunci de Moldova Curată, Koksal a recunoscut că sediul îi aparține, dar a spus că a uitat să îl declare. Ea a precizat că l-a primit ca donație din partea surorii sale.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, în iunie 2017 numele Ivannei Koksal apare într-un scandal. Deputatul APG Serghei Cernev a acuzat-o, în cadrul unei conferințe de presă, că 90% din echipamentul cu care au dotat televiziunea publică din Găgăuzia este învechit și că deputata remunerează cu bani oferiți în plic unii angajați ai televiziunii, transformând-o într-o instituție de buzunar. Ea a respins acuzațiile. 

În declarația depusă la CEC pentru campania electorală 2019, Ivanna Koksal indică faptul că a obținut un venit de 201.314 lei din „comercializarea produselor agricole proprii”. Deputata mai indică un apartament cu o suprafață de 37 de metri pătrați, dobândit în anul 2004, în valoare de 117 mii de lei, 40 de hectare de teren în Cazaclia și un automobil de tip Honda CRV, fabricat în 2009, procurat în 2013.

Alla Dolință. Foto: Facebook.com

Alla Dolință este deputată din anul 2014. Este membră a Comitetului Executiv Politic al PSRM. Ea este unul dintre cei mai generoşi sponsori ai partidului din care face parte, potrivit unui articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat. În campania prezidenţială din 2016 familia deputatei a transferat pe contul electoral al candidatului PSRM 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei). Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când familia a făcut donații de 518.000 de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CECÎn 2018, Alla Dolinţă şi soţul său au donat peste 68 de mii de lei pentru PSRM. 

Într-o investigație realizată de RISE Moldova se arată că imobilul din strada Lazo 25, unde este amplasat sediul central al PSRM, ar aparține Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta. „Imobilul de peste 800 de metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință. Două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers. Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited”, au scris jurnaliștii.

RISE Moldova a mai scris că recent, Irina Dolință a preluat Dominic SRL, firmă care este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova. La finele anului 2017, firma a fost vizată într-o decizie a Consiliului Concurenței. Prin Decizia Plenului Consiliului Concurenţei DA - 60 din 30.11.2017 a fost constatată încălcarea prevăzută la art. 5 alin. 3 lit. d) din Legea concurenței nr.183 din 11.07.2012, de către întreprinderile Dominic SRL și Comerț - Gaz SRL, prin participarea cu oferte trucate la licitația publică nr. 1067/15 din 20.01.2016, organizată și desfășurată de Î.M. Regia Autosalubritate, fapt pentru care acestea au fost amendate după cum urmează: Dominic SRL - 2 571 671 lei 00 bani, Comerț - Gaz SRL - 998 343,63 lei. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Dolință a trecut venituri de 471 de mii de lei, șapte terenuri agricole, două apartamente de 155,4, respectiv 64,9 metri pătrați, precum și două automobile, în valoare totală de 900 de mii de lei.

Victor Gaiciuc. Foto: Radio Europa Liberă

Victor Gaiciuc este generalul care a ocupat fotoliul de ministru al Apărării între 2001 și 2004, în componența Guvernului Tarlev, și a fost demis prin decret prezidențial ca urmare a unui scandal legat de sustragerea ilegală din depozitele Armatei Naționale a unui lot de arme. La scurt timp, militarul a fost numit Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și reprezentant al Moldovei la NATO. Actualmente, el este administrator al companiei de asigurări Acord Grup. Societatea pe acțiuni a fost fondată în 2002 și are un capital social de 37 de milioane de lei. Totodată, în aprilie 2015, Gaiciuc a devenit președinte al consiliului Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA). 

Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova - o organizație voluntară, fondată în iulie 1999, și din care fac parte militari și ofițeri atât în serviciu, cât și în rezervă sau în retragere, din diferite structuri de apărare. În timpul campaniei prezidențiale din toamna anului 2016, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos la iveală conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii în adresa Maiei Sandu și contracandidatul său, Igor Dodon. Repartizarea fluturașilor avea loc chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii conduse de Gaiciuc, organizație cu care Dodon are legături strânse de ani buni. Atât Victor Gaiciuc, cât și Igor Dodon au negat legătura cu tipărirea foilor volante. Pe marginea cazului a fost pornit un dosar contravențional, clasat ulterior de oamenii legii

În septembrie 2017, Victor Gaiciuc s-a pomenit în mijlocul unui scandal după ce candidatura sa la funcția de ministru al Apărării, susținută de președintele Igor Dodon, a fost respinsă de Guvern. Pe Gaiciuc și Dodon îi leagă o prietenie mai veche, iar de câțiva ani sunt și rude prin alianță. Portalul Anticoruptie.md a scris că șeful statului este nașul de cununie al feciorului lui Victor Gaiciuc. 

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, din 2006, Gaiciuc este proprietarul unui apartament de 73,4 metri pătrați. Un an mai târziu el și-a cumpărat și un garaj pentru care a achitat 4.700 de euro. În 2008 el a primit ca donație un apartament de 130,5 metri pătrați, a cărui valoare ar fi de doar 67 de mii de lei, conform declarației de avere. Anul trecut Gaiciuc a moștenit o casă de locuit de 117,3 metri pătrați, cu tot cu beci și terenul pe care e amplasat imobilul. Familia Gaiciuc mai deține și alte șapte loturi de pământ, evaluate la circa 320 de mii de lei. În garajul socialistului sunt parcate două automobile – un Mercedes cumpărat în 2009 cu 9.700 de euro și o Toyota, achiziționată în 2016 contra a 325 de mii de lei. Veniturile lui Gaiciuc în ultimii doi ani au ajuns la 2,2 milioane de lei, la care se adaugă o dobândă de 2.800 de dolari din depozitele în mărime de 20 de mii de dolari și 10 mii de euro la bancă.

Vladimir Golovatiuc. Foto: Facebook.com

Vladimir Golovatiuc este deputat în fracțiunea Partidului Socialiștilor din noiembrie 2014. Este membru al Consiliului Republican al PSRM. În Legislatura trecută, a fost și secretar al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

În profilul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat se arată că în anii ’80 Vladimir Golovatiuc a fost profesor la catedra de economie politică a Institutului Agricol din Chișinău. În perioada 2003 - 2005 a fost corespondent special al revistei „Profit”, iar mai târziu, timp de trei ani a fost expert în cadrul proiectului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Pe timpul Guvernării comuniste, timp de un an a fost director general al Biroului Național de Statistică.

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală pentru campania electorală 2019 a indicat că în anul 2017 a obținut un venit salarial de 119 mii de lei, iar în anul 2018 - suma de circa 148 de mii de lei. Indemnizația de deputat pentru acești doi ani a constituit peste 135 de mii de lei. Din vânzarea unei mașini deputatul a obținut suma de 6.400 de dolari. Deține în conturi bancare peste 9.200 de euro, șapte mii de dolari și peste 150 de mii de lei. În anul 2017, Vladimir Golovatiuc și-a cumpărat mașină în valoare de 16.900 de dolari, un Renault Cadjar.

Adela Răileanu. Foto: Facebook.com

Adela Răileanu este jurnalistă de profesie. Între anii 2007 și 2010 a ocupat funcția de director al Televiziunii Publice „Moldova 1”. A fost demisă la 31 decembrie 2009, printr-o decizie a Consiliului de Observatori, motivul fiind neasigurarea echilibrului și a pluralismului de opinii. Ulterior a deținut interimatul la postul public de televiziune până la 20 februarie, potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat

La 1 iulie 2010 a fost numită în funcția de director al postului privat NIT, instituție apropiată PCRM, care a rămas fără licența de emisie la 5 aprilie 2011, după ce CCA a sancționat postul din cauză că nu a asigurat pluralismul de opinii în campania electorală. După sistarea activității NIT, Adela Răileanu a activat un timp la PCRM în funcția de responsabil de relații cu presa. Ulterior a obținut funcția de director al postului de televiziune „NTV Moldova”, lansat în ianuarie 2016. Postul este deținut de Exclusiv Media SRL, o firmă fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță. 

La 10 februarie 2017 postul de televiziune NTV Moldova a fost sancționat de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu avertizare publică, pentru difuzarea reportajului Sandu - speranța imigranților sirieni în campania electorală pentru alegerea președintelui țării, din toamna anului 2016.

Adela Răileanu a candidat cu numărul 34 pe lista Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, dar nu a devenit deputată.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Răileanu indică drept sursă de venit doar salariul său de la Exclusiv Media, companie ce deține postul NTV Moldova. În anul 2017 ea a ridicat 68 de mii de lei, iar în primele 11 luni ale anului 2018 – 101 mii de lei. Deține două apartamente, - unul cumpărat în 2001, de 46 de metri pătrați, cu valoarea de 24 de mii de lei, iar altul – în 2017, cu valoarea de 450 de mii de lei. Adela Răilean conduce un Mitsubishi ASX, produs în 2011 și cumpărat în același ani cu 301 mii de lei.

Corneliu Furculiță. Foto: Facebook.com

Corneliu Furculiță este deputat socialist din anul 2014, vicepreședinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Până a adera la Partidul Socialiștilor a activat în sectorul privat. Din 2011 face parte din Comitetul Executiv Politic al PSRM. Este fondator al ONG-ului „Institutul de Modernizare a Moldovei” și membru al Consiliului Fundației „Soluția”.

Formațiunea din care face parte se pronunță împotriva integrării europene și împotriva Unirii Republicii Moldova cu România. Cu toate acestea, Corneliu Furculiță, la fel ca alți câțiva deputați socialiști, deține cetățenia română, potrivit unui răspuns dat în decembrie 2017 de Autoritatea Națională pentru cetățenie de la București portalului Moldova Curată.

Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, Furculiță este fondator unic al două întreprinderi: Exclusiv Media SRL, care deține licențele de emisie a postului NTV Moldova și a ТНТ Exclusiv, și SRL Poliactiv, specializat în comerț și construcții. Tot Exclusiv Media editează și ziarul de limba rusă Argumentî i Faktî Moldova. Postul NTV a fost sancționat în repetate rânduri de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru încălcarea legislației prin reflectarea neechilibrată a campaniilor electorale și favorizarea unui singur concurent electoral (Partidul Socialiștilor).

În declarația depusă la CEC în campania electorală din 2019 sunt trecute două apartamente și două mașini. De asemenea, este indicat faptul că în anul 2018 a donat două terenuri pentru construcții, în valoare de 100, respectiv 67 de mii de lei, însă numele beneficiarului este secretizat.

Victor-Viorel Bologan. Foto: sahmoldova.md

Victor-Viorel Bologan este calificat drept cel mai puternic şahist din Moldova. În prezent este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice. În clasamentul FIDE din iulie 2014, Bologan era cotat cu un punctaj Elo de 2654, care îl poziționa pe locul 98 în lume, fiind și cel mai bun din Republica Moldova. Potrivit profilului realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat, cel mai mare succes al său până în prezent îl constituie victoria obținută la turneul Sparkassen 2003 Tournament din Dortmund, Germania, din 2003. 

Potrivit declaraţiei de avere şi interese depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 26 decembrie 2018, Bologan a avut un salariu de 600 de mii de QAR. Alte 14 mii de euro au intrat în bugetul familiei din contractul cu FIDE. Soţia lui Bologan a avut un salariu de 200 de mii de QAR de la un studio de balet din Qatar. Bugetul familiei a fost completat de 30 de mii de euro, pe care familia i-a obţinut din dreptul de autor pentru cărţi, DVD-uri şi articole. Familia deţine un teren intravilan de 560 de metri pătraţi, obţinut în 2002, cu valoarea de 100 de mii de euro. În declaraţie mai apare un teren agricol cu suprafaţa de 2,5 hectare, cu valoarea de trei mii de euro, dobândit în 2010. În document este trecută şi o vilă, cu suprafaţa de 29,3 metri pătraţi, şi valoarea de 35 de mii, dobândită în 2003, dar şi o casă de locuit cu suprafaţa de 203,6 metri pătraţi, cu valoarea de 300 de mii de euro, dobândită în 2009.

Vladimir Odnostalco. Foto: privesc.eu

Bologan a mai declarat trei autoturisme: un Pajero, cu valoarea de șase mii de euro, pe care îl deţine din 2007 și un alt Pajero, cumpărat în 2012, contra sumei de 33 de mii de QAR. Bologan are depozite în două bănci din Qatar unde păstrează respectiv, 70 de mii de QAR şi 232 de mii de QAR. În Reiffesen din Rusia şahistul are trei conturi curente, unde păstrează 16.248 de ruble, 172.373 de dolari și 89.427 de euro.

Vladimir Odnostalco este deputat din 2014. El şi-a început activitatea politică în cadrul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În 2011 Odnostalco a candidat pe lista PCRM la funcția de consilier municipal în cadrul Consiliului municipal Chişinău. Acesta figurează drept fondator al asociațiilor socialiste „Garda Tânără” și Mişcarea Tineretului şi Studenţilor din Republica Moldova „DA”. În urma alegerilor legislative din noiembrie 2014, a reușit să devină deputat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Este membru al Consiliului Republican al acestei formațiuni politice. Odnostalco a menționat în 2013 că este coproprietar al unui teren cu o suprafață de aproape patru ari și valoarea cadastrală de 40 de mii de lei, bun obținut în 2011 de la Consiliul local Stăuceni. Terenul a fost obținut în urma unei căsătorii fictive cu colega de partid, Marina Radvan. Centrul Național Anticorupție investighează în prezent, în cadrul unei cauze penale, repartizarea acestui teren de către Primăria Stăuceni. În 2017 Centrul de Informații GENDERDOC-M a introdus opt deputați socialiști, inclusiv pe Odnostalco, într-o listă a persoanelor care promovează mesaje de ură. Alte detalii din biografia lui Vladimir Odnostalco aflați din articolul realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația pentru ultimii doi ani, prezentată la CEC, Odnostalco a trecut venituri de 509 mii de lei din salariul de parlamentar, dobânzi și indemnizații. El nu a raportat nicio mașină, niciun teren și nicio locuință.

Radu Mudreac. Foto: socialistii.md

Radu Mudreac este deputatul care a intrat în atenția Comisiei Naționale de Integritate pentru că a cheltuit de 19 ori mai mult decât a câştigat. El este medic veterinar de profesie. Între 1995 și 2005 a fost angajat al Serviciului Sanitar-Veterinar de Stat al municipiului Chişinău, iar în 2005-2008, a exercitat funcția de șef al acestui serviciu municipal. În 2008, în timpul Guvernului Greceanîi, conform CV-ului său publicat pe site-ul Parlamentului, a fost instalat în funcția de director general al Agenției Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală. După doi ani, în 2010, în timpul Guvernului Filat, Mudreac şi-a dat demisia. Atât în timpul alegerilor din 2009, cât și în 2011, Mudreac a sprijinit financiar PCRM. La un an de la plecarea sa de la Agenția Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, mai exact în 2011, Mudreac s-a lansat în afaceri, fondând firma Gradioni SRL, specializată în desfacerea produselor din carne. După alegerile parlamentare din 2014 a acces în Parlament din partea socialiștilor.

Radu Mudreac a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat” realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. El se plasează pe locul patru în această listă, înregistrând o diferență de 167.906 lei între veniturile declarate și donațiile făcute. În urma unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate, s-a stabilit că, la 19 noiembrie 2014, SA Horus a încasat de la Maia Mudreac, soția deputatului, 840.950 de lei, pe când venitul familiei la această dată constituia doar 53.106 lei. 

Comisia Națională de Integritate a mai constatat că veniturile familiei Mudreac în 2014 au fost de 19 ori mai mici decât cheltuielile pe care le-au suportat cei doi soți. „Analiza declarațiilor de venit și proprietate depuse de către Mudreac Radu pentru perioada 2013–2014 denotă că acesta împreună cu membrii familiei au realizat în această perioadă venituri în mărime totală de 47.652 de lei”, se menționează în același act. Alte detalii din biografia deputatului aflați dintr-un articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere pentru 2017-2018, Radu Mudreac a raportat venituri de 490 de mii de lei din salariul său și al soției, indemnizații și dobânzi și 75 de mii de euro din vânzarea a două bunuri imobile. În 2011 acesta a cumpărat un apartament de 103,8 metri pătrați și un garaj de 20,9 metri pătrați, pentru care a achitat 738 de mii de lei. Șase ani mai târziu el a cumpărat un teren intravilan de șase ari contra a 35 de mii de euro. Anul trecut el a semnat actul de recepție finală a unei case de locuit de 200,2 metri pătrați, care a fost evaluată la aproape un milion de lei. Din 2012 Mudreac conduce o Toyota Land Cruiser, cumpărată cu 600 de mii de lei.

Vladimir Țurcan. Foto: tribuna.md

Vladimir Țurcan este unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. Luxul în care trăiește familia sa, etalat în reviste și în emisiuni televizate, contrastează puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat în presă și de către colegii săi deputați că ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Kremlin.

În anul 2001 a intrat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014. În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor. La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști: Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova și Valentin Guznac, au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. Ulterior, la această formațiune s-a alăturat și deputatul PCRM, Svetlana Rusu. Cei cinci deputați s-au prezentat o perioadă drept neafiliați. 

Deputații transfugi au aderat mai apoi la Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, formațiune extraparlamentară, condusă de Ana Tcaci. La Congresul patru al formațiunii, din luna februarie 2010, Vladimir Țurcan a preluat conducerea Moldovei Unite. La alegerile parlamentare din noiembrie 2010, la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. În scrutinul electoral din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta după ce, în 2012, partidul s-a scindat - o parte din membri au aderat la Partidul Democrat, iar altă parte - la Partidul Socialiștilor. Detalii video aici.

Formațiunea „Moldova Unită”, pe care o conducea Vladimir Țurcan, a fuzionat cu Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Într-o declarație de presă comună, în octombrie 2012, cei doi lideri au spus că formațiunea lor are ambiția de a deveni cea mai importantă forță politică de stânga. În același document Dodon și Țurcan spun că Partidul Comuniștilor nu are viitor, că se va destrăma și va ajunge „o stafie politică”.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne și ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. A fost membru al Partidului Comunist din fosta URSS până în 1991. În această perioadă a exercitat funcții partiinice, fiind șef adjunct în Secția organizatorică a CC al Partidului Comunist (1985-1991) și șef al Secției juridice a CC al Partidului Comunist (1990-1991).

În 2016, Vladimir Țurcan a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, pentru că nu și-ar fi declarat toate proprietățile și niște conturi bancare. În cadrul controlului s-a stabilit că Vladimir Țurcan nu a declarat pentru anul 2014 o casă de locuit dobândită în anul 2001, cu suprafața de 66,7 metri pătrați, neevaluată de organele cadastrale, care îi aparține, un venit de 294 de dolari SUA, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Energbank și venitul soției, în sumă de 60 de euro, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Banca de Economii și cinci conturi de card cu sume neînsemnate. Cu toate acestea CNI a clasat cauza „în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, de către Vladimir Țurcan”. Despre alte „pete” din biografia lui Vladimir Țurcan citiți într-un amplu articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În ultima declarație de avere, depusă la CEC pentru anii 2017-2018, condidatul socialist arată că are în proprietate o casă și trei apartamente, ultimul fiind procurat în anul 2017, o mașină și două terenuri. În șapte conturi bancare, familia Țurcan păstrează vreo 350 de euro şi cam tot atâția lei. Salariu anual al deputatului a constituit puțin peste 180 de mii de lei, iar pensia - peste 100 de mii de lei. Salariu său de deputat și pensia este singurul venit în familia Țurcan.

Ivan Zabunov. Foto: alegeri2019.psrm.md

Ivan Zabunov este președintele Asociației bulgare „Renaștere” din Republica Moldova, membru al comisiei pentru relații interetnice a Consiliului Societății Civile pe lângă președintele Republicii Moldova și academician al Academiei de Științe din Bulgaria. Nu este afiliat politic. Pentru contribuţie substanţială la păstrarea şi propagarea moştenirii culturale, la afirmarea valorilor spirituale şi participare activă la viaţa socială, în anul 2001 președintele Petru Lucinschi l-a decorat cu titlul onorific „Om Emerit”. În octombrie 2004 președintele Vladimir Voronin i-a conferit „Ordinul de Onoare” pentru merite deosebite în păstrarea şi propagarea moştenirii istorico-culturale, contribuţie substanţială la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova şi Republica Bulgaria şi activitate organizatorică şi obştească prodigioasă. În prezent, Ivan Zabunov este pensionar.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Ivan Zabunov a trecut doar o pensie în mărime de 194 de mii de lei și un apartament cu suprafața de 90,2 metri pătrați, evaluat la 559 de mii de lei.

Petru Burduja. Foto: protv.md

Petru Burduja este ales local în cadrul Consiliului Municipal Chișinău. El administrează SRL Exclusiv Media, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. Burduja este liderul organizației de sector Ciocana a PSRM. A acces în politică în toamna anului 2014, atunci când a candidat, de pe locul 34, pe listele PSRM pentru un mandat de deputat. Nu a reușit atunci să ajungă în Legislativ, dar la scurt timp a fost angajat în calitate de asistent al unui deputat socialist. La alegerile locale din iunie 2015 a candidat de pe locul patru pe lista PSRM, ajungând consilier municipal în Chișinău. În luna decembrie 2015 a plecat din Parlament pentru a rămâne în Consiliul Municipal Chișinău, acolo unde a fost ales vicepreședinte al fracțiunii. Burduja activează în cadrul comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor, se arată într-un articol amplu realizat de reporterii portalului Moldova Curată în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

Petru Burduja a venit în politică din afaceri. El a ocupat funcția de director al companiei de construcţii SA Monolit, transformată ulterior în SRL. Burduja a fost şi membru al Consiliului de Administrare al JLC Group. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Petru Burduja este, din decembrie 2015, administratorul companiei Exclusiv Media SRL, cea care deține postul de televiziune NTV Moldova. Acest post are la bază difuzarea programelor postului HTB din Federația Rusă, dar difuzează și produs autohton. Începând cu ianuarie 2017, compania a lansat un nou proiect TV de divertisment cu denumirea „Exclusiv TV”, care difuzează emisiuni distractive și de divertisment ale postului TV THT-Comedy din Federația Rusă, dar și emisiuni proprii.

În declarația de avere și interese pentru 2017-2018, Petru Burduja indică un venit din salariul de administrator al Exclusiv Media SRL de 261 de mii de lei, la care se adaugă indemnizațiile de la Consiliul Municipal, în mărime de 37 de mii de lei. Soția acestuia a ridicat în ultimii doi ani un salariu de 125 de mii de lei. Tot în 2017, Burduja a vândut un automobil de model Honda CRV fabricat în 1997 cu suma de 82 de mii de lei. Burduja mai declară un apartament de 70 de metri pătrați, primit prin testament, patru terenuri agricole cu o suprafață de 1,5 hectare și un automobil Honda CRV, la fel ca cel vândut, doar că fabricat în 2010 și cumpărat în 2017 cu 261 de mii de lei. În 2017, Burduja a contractat pentru o perioadă de zece ani un credit în valoare de 184 de mii de lei cu o rată a dobânzii de doar 7%.

Oleg Teterea. Foto: alegeri2019.psrm.md

Oleg Teterea este administrator la fabri­ca „Avi­co­la Gal­li­nu­la”. Într-o investigație semnată de Ziarul de Gardă, reporterii scriau că Oleg Teterea a fost și administratorul SRL Hun­ter Elit Club, despre care presa a scris anterior că ar fi afiliată intereselor actualului președinte Igor Dodon. „În 2008, pe când Igor Dodon era ministru al Economiei, compania a reu­şit să aren­de­ze 168,7 hectare de pădu­re în Călă­ra­şi, Oco­lul Sil­vic Bra­vi­cea, cu doar 315 lei anu­al pen­tru un hectar. Regu­la­men­tul pri­vind aren­da fon­du­lui fores­ti­er a fost pre­gă­tit şi apro­bat de Vasi­le Tar­lev, pe atun­ci pre­mi­er, şi Igor Dodon, minis­tru al Eco­no­mi­ei şi Come­rţu­lui, în febru­a­rie 2008, cu doar o lună îna­in­te ca firma Hun­ter Elit Club să fie înre­gis­tra­tă”, subliniau reporterii.

În august 2017, reporterii portalului Anticoruptie.md scriau că firma Hunter Elit Club SRL încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. „Compania a explicat în instanță că aceste datorii au fost acumulate după ce, în 2008, Fabrica de conserve din Călărași a împrumutat zece milioane de lei de la Oleg Teterea. Banii urmau să fie rambursați până la 13 august 2010. Cu doar câteva luni înainte de asta, în aprilie 2010, Teterea a cesionat această creanță companiei Hunter Elit Club, cu toate drepturile de revendicare a banilor de la Fabrică. Pentru că fabrica nu își onorase obligațiile de rambursare a împrumutului, în iulie 2011, firma, care este acționară la Fabrica de conserve din Călărași, a semnat cu ultima un acord adițional la contractul de împrumut din 2008, obligând întreprinderea să-i plătească o penalitate de 0,1 % din suma restantă a datoriei pentru fiecare zi de întârziere. Astfel, în baza acestor penalități, datoria, care în 2011 era de şapte milioane de lei (o parte din bani fuseseră deja restituiți – n.r.), a generat pretenții financiare suplimentare de peste 11 milioane de lei”, scriau jurnaliștii.

Oleg Teterea figurează și într-o investigație RISE Moldova, împreună cu Ecaterina Dodon, sora lui Igor Dodon, ca fondator (din 2010 până în 2014) și administrator al SRL Chemix Grupp, care în perioada anilor 2011-2014 a vândut detergenți și dezinfectanți mai multor instituții medicale și guvernamentale din țară, în valoare totală de peste un milion și jumătate de lei.

Tatiana Cunețchi. Foto: ccrm.md

Într-o anchetă din noiembrie 2016, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice scriau că printre susținătorii lui Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale se numără și Oleg Teterea, care a sponsorizat campania electorală a președintelui cu 55.800 de lei. Acesta a donat și în campania pentru alegerile locale din 2015 – 45 de mii de lei și în cea pentru alegerile parlamentare din 2014 de patru ori mai mult – 189.900 de lei.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, Oleg Teterea a raportat venituri în valoare de 874 de mii de lei din salariul său și al soției, un teren, un apartament de 165,5 metri pătrați, evaluat la 916 mii de lei, precum și două automobile, dintre care unul condus prin mandat.

Tatiana Cunețchi este membră a Curții de Conturi (CCRM) din iulie 2016. Nu este afiliată politic. Anterior, în cadrul unei anchete, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris că Tatiana Cunețchi a venit la CCRM pe filieră de partid. În iunie 2015 aceasta a ajuns consilier municipal pe listele PSRM, fiind pe locul opt în lista electorală condusă de Zinaida Greceanîi. Anterior, ea a fost și consilier municipal din partea comuniștilor. Cunețchi a deținut în ultimul an, începând cu februarie 2015, funcția de șefă a fracțiunii PSRM în Parlament. Din 2012 a activat ca șefă de direcție la Serviciul Vamal. Anterior ea a activat în plenul instituției în perioada februarie - decembrie 2005. „Până în 2009, Tatiana Cunețchi a deținut un alt apartament, de 113 metri pătrați, în sectorul Ciocana din Chișinău, în care a investit începând cu 2006, imediat ce pleca de la CCRM. Ulterior, aceasta a donat imobilul fiului său, Serghei”, se mai arată în anchetă. 

Gaik Vartanean. Foto: unimedia.info

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Tatiana Cunețchi a trecut venituri în mărime de 658 de mii de lei din salariul său și pensia soțului, și un apartament de 72 de metri pătrați în centrul Capitalei.

Gaik Vartanean este consilier municipal la Chișinău. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris că în campania prezidenţială, Vartanean a donat circa 74 de mii de lei pentru ex-şeful său de partid, Igor Dodon. În declaraţia depusă la CEC, Vartanean a indicat indemnizaţia de 34 de mii de lei de la Consiliul Municipal Chişinău. Acesta are două maşini – o Kia Clarus produsă în 2000 şi achiziţionată în 2013 contra sumei de 10 mii de lei şi un Renault Megan, produs în 2012 şi achiziţionat în 2018 cu șase mii de euro. Socialistul nu are nicio locuință.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii