Extrădările anului 2022. Cei mai căutaţi moldoveni nu au fost aduşi acasă

Anticoruptie.md
05/01/2023
Colaj CIJM

Autorităţile de la Chişinău nu au reuşit nici în anul trecut să-i aducă pe banca acuzaţilor pe cei mai căutaţi fugari, Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor şi Veaceslav Platon, învinuiţi în scheme de spălare de bani şi devalizarea sistemului bancar moldovenesc. Totuşi, anul trecut s-a reuşit ca să fie aduse acasă câteva persoane învinuite în dosare de rezonanţă, ceea ce a demonstrat că dacă se doreşte, se poate.

1.Vladimir Andronachi. Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, învinuit de implicarea în mai multe scheme cu oligarhul Vladimir Pşahotniuc, inclusiv în cea de devalizare a sistemului bancar, a fost reţinut la sara de 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şli a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

2.Iurie Topală. Fostul director al Căilor Ferate, Iurie Topală,  reținut pe 13 ianuarie de ofițerii Interpol din Belgia, a  fost extrădat în Republica Moldova, în seara zilei de 3 noiembrie.  Pe 19 octombrie, autorităţile belgiene au acceptat să-l extrădeze organelor de drept de la Chişinău pe Iurie Topală. Fostul manager al Căii Ferate este învinuit de abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat în legătură cu managementul defectuos în 2015–2019. Estimările preliminare efectuate de procurori arată că prejudiciul cauzat de managementul lui Iurie Topală constituie 250 milioane de lei. În scopul asigurării eficienței investigațiilor, procurorii au dispus și aplicarea sechestrelor pe proprietățile și activele acestuia și altor figuranți din dosar, în valoare de 25 milioane de lei, precum și desfășurarea investigațiilor financiare paralele.

3. Dorin Stratulat. Nepotul generalului de Poliţie, Nicolae Alexei, Dorin Stratulat, a fost extrădat de autorităţile de la Bucureşti în pofida faptului că acesta deţine cetăţenie română. Dorin Stratulat este învinuit de omorul unui tânăr, care a fost împușcat în noaptea de 8 spre 9 august 2022, iar cadavrul acestuia a fost găsit în extravilanul satului Zubrești, raionul Strășeni. Dorin Stratulat care deţine şi cetăţenie română a reuşit să plece în România la scurt timp ce a fost descoperit cadavrul victimei. La 12 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis menținerea sentinței penale pronunțate de către Curtea de Apel București la 20 septembrie curent, prin care a fost dispusă admiterea demersului Procuraturii Generale a Republicii Moldova și extrădarea lui Dorin Stratulat. Nepotrul generalului Nicolae Alexei și fostului polițist Ion Stratulat urmează să fie tras la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de omor intenționat.

4. Olga Bondarciuc. Notara care a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon, Olga Bondarciuc, a fost extrădată autorităților moldovenești  în luna iulie. Bondarciuc a fost reținută în orașul Bruxelles, Regatul Belgiei. Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie adresată Secretariatului General al OIPC Interpol se menționează că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

5. Ucrainean, învinuit de traficarea moldovenilor. La 4 noiembrie, un bărbat de 36 de ani, originar din Ucraina, a fost extrădat în Republica Moldova din Cehia. Bărbatul era căutat la nivel internațional pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă. După ce bărbatul a fost predat forțelor de ordine moldovenești, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, inculpatul a fost dat în urmărire internațională în octombrie 2021, la inițiativa Centrului pentru combaterea traficului de ființe umane din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Potrivit acuzării, bărbatul a recrutat mai mulți cetățeni moldoveni, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, pentru exploatarea prin muncă în Cehia, pe parcursul anului 2016, prin înțelegere prealabilă cu alte persoane neidentificate de anchetă. El le-a promis victimelor un venit cuprins între 800 și 1200 de euro (aproximativ 15 000 și 23 000 de lei) pe lună de persoană.

Poliția și procurorii au descoperit că, odată ajunse în Republica Cehă, persoanele în cauză erau exploatate în diverse locuri de muncă în agricultură. Salariile promise însă nu le-au fost plătite.


 

Anticoruptie.md
05/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii