Expertă, despre progresele slabe în dosarele de corupție de rezonanță: „Este prea multă imixtiune din partea politicienilor”

Crina Dumitriu
14/04/2023
Foto: CIJM

Experta anticorupție, Cristina Ciubotaru, consideră că progresele slabe ale organelor de drept în cercetarea și deferirea justiției a dosarelor de corupție de rezonanță se datorează imixtiunii din partea politicienilor. Într-un interviu pentru Fundația Friedrih Ebert, publicat de Anticorupție.md, experta a menționat că politicul formulează public anumite sarcini pentru procurori și judecători, din care cauză ei s-ar simți într-un fel presați și amenințați de politic. 

„Este prea multă imixtiune din partea politicienilor. Ei formulează prea des, chiar și deschis, sarcini pentru magistrați. Nu știm ce se întâmplă în ședințele închise, dar intențiile cu privire la soluțiile din dosare este deseori devoalată public. Prezumția de nevinovăție este încălcată de multe ori. Judecătorii și procurorii sunt amenințați direct cu vetting și pre-vetting, procese pe care nu le vor trece și este logic că ei nu se simt liberi din această cauză. Atunci când judecătorul sau procurorul înțelege astăzi că dacă faci ceea ce vrea actuala guvernare, mâine va fi o altă guvernare, una care poate nu va avea aceeași optică sau părere asupra legalității soluțiilor pe care trebuie să le dea un procuror sau un judecător. E suficient să vedem opiniile partidelor din opoziția parlamentară și extraparlamentară”, susține Cristina Ciubotaru.

„Judecătorii și procurorii, în mod natural încercă să găsească motive să tergiverseze sau sunt extrem de precauți. Magistrații înțeleg că, dacă nu vor răspunde azi, vor răspunde mâine în fața următoarei guvernări de ce au procedat conform doleanțelor guvernanților de azi. Și avem exemple de judecători și procurori pe care politicienii s-au răzbunat pentru soluții legale pe care leau adoptat anterior, prin nenumirea lor la plafon, alte acte administrative care le afectează cariera. Însă magistrați trași la răspundere pentru hotărâri vădit ilegale sau pentru urmărirea penală desfășurată ilegal nu prea sunt cunoscuți opiniei publice”, subliniază experta.

Întregul interviu poate fi citit aici. 

Amintim că dosarele de corupție mare privind jaful băncilor și furtul miliardului de dolari, spălătoria rusească sau Lăundromat-ul, finanțarea PSRM încă nu au fost trimise în judecată. În gestiunea procurorilor mai sunt dosare de corupție în care sunt implicați foști și actuali demnitari, care, fel, încă nu au ajuns în instanța de judecată, iar cele care sunt pe rolul instanțelor încă nu s-au finalizat cu condamnări.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete despre dosarele de corupție mare, printre care  „VLAD FILAT: Cum și-a scăpat averea de confiscare”Oamenii lui Dodon și „buzunarul” electoral, Omul din umbra: Afacerile, interesele şi oamenii de legătură ai lui Serghei Iaralov şi Vlad PlahotniucFirmele deputatului Oleg Sârbu – favoritele unor instituții de statAeroportul off-SHOR via Rusia , Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (I)Cum „otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electorale,

Crina Dumitriu
14/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii