Ion Druță, ales fără concurență la șefia Curții Supreme de Justiție

Anticoruptie.md
25/04/2018
Foto: captură privesc.eu

Magistratul Ion Druță a fost desemnat președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) într-un concurs în care nu a avut concurenți. Decizia a fost luată miercuri, 25 aprilie, de membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar candidatura lui Druță urmează să fie înaintată Parlamentului pentru numire în funcție. Acum o lună, portalul Anticoruptie.md a scris că judecătorul vrea să fie promovat într-o funcție administrativă în cadrul instanței superioare. El a depus atunci o cerere la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, însă se arăta indecis cu privire la funcția pe care și-o dorea. Șefia CSJ a rămas vacantă după numirea lui Mihai Poalelungi în postul de președinte al Curții Constituționale.  

În cererea pe care a depus-o la sfârșitul lunii martie la Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, Ion Druță nu a indicat pentru care funcție administrativă intenționează să candideze. Contactat de Centrul de Investigații Jurnalistice, judecătorul a evitat să spună la care funcție aspiră. „Acolo sunt mai multe concursuri. Încă nu m-am determinat”, ne-a declarat Druță, după care a închis. Magistratul a fost apreciat de Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor cu determinativul „excelent”, iar Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor l-a notat cu 124 de puncte.

Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii CSM nu au dat curs demersului procurorului general de atunci, Corneliu Gurin. Cazul Aroma Floris îşi are rădăcinile în anul 2010, când  completul de judecători din care făceau parte Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.

Ion Druță este unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate în 2007. Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău. Ulterior, reprezentanții Ministerului Finanțelor au depus o sesizare la CSM prin care solicitau tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”, iar Colegiul Disciplinar, printr-o hotărâre emisă la 22 aprilie 2016, a decis să le aplice judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă, sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare. Magistrații însă au fost scutiți de pedeapsă, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a anulat hotărârea Colegiului disciplinar. Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia, Serghei Filipov.

Acum un an, în februarie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-l decoreze pe Druță cu „Diploma de onoare a CSM”.

În declarația de avere și interese pentru 2017, Ion Druță a indicat venituri de peste 426.000 de lei din salariul său și al soției, două terenuri intravilane, o casă de locuit de 181 de metri pătrați și un apartament de 69 de metri pătrați. Judecătorul a mai trecut pe hârtie două automobile pe care le are în posesie - o Honda CRV și o Toyota Yaris. În conturile bancare ale familiei Druță se păstrează 36.000 de lei și 7.100 de euro. În 2013 Ziarul de Gardă a scris despre casa și afacerile lui Ion Druță, pe atunci magistrat la Judecătoria Botanica. „Ion Druţă, preşedintele Judecătoriei Botanica, şi-a construit o vilă de lux cu două etaje şi mansardă în cartierul de elită Malina Mică, estimată de agenţii imobiliari la 4 milioane de lei. Magistratul a obţinut terenul printr-o decizie controversată a Primăriei Chişinău. Ulterior, pentru a nu fi vizat direct într-un inevitabil scandal, judecătorul a înscris imobilul pe o rudă care avea afaceri comune cu soţia şi cu soacra sa”, scriau jurnaliștii.

Anticoruptie.md
25/04/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii