Referendum de nouă milioane de lei, eşuat. Dorin Chirtoacă rămâne edilul suspendat al Capitalei

Anticoruptie.md
19/11/2017
Dorin Chirtoacă. Sursa: Facebook/Dorin Chirtoacă

Referendumul prin care Dorin Chirtoacă ar fi putut fi revocat din funcţia de primar al municipiului Chişinău a eşuat. La urne s-au prezenatat 110.502 cetățeni, adică 17,53% din alegătorii înregistraţi în municipiu. Pentru validarea acestui referendum ar fi trebuit să voteze circa 33%, ceea ce presupune un număr de peste 210.000 de persoane din numărul total de 640.000 de alegători din Chişinău. 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 93.720 de persoane care au ieşit la urne au votat pentru demisia lui Dorin Chirtoacă, iar restul - 13.857 - împotrivă.

„Au adus un subiect artificial în agenda societăţii şi au dat peste cap viaţa noastră timp de jumătate de an sau mai bine. Toate fără niciun rost, fărăr niciun folos. Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc. A fost fără precedent ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni şi săptămâni. S-au băgat până şi în lenjeria intimă”, a comentat Dorin Chirtoacă într-o conferinţă de presă, după închiderea urnelor de vot, atunci când deja era clar că referendumul a eşuat. 

Pe de altă parte, Ion Ceban, liderul fracţiunii PSRM în Consiliul Municipal Chişinău, unul dintre iniţiatorii referendumului, a dat vina pe PD, precizând că Primăria urmează să fie controlată de această formaţiune, cât şi pe reprezentanţii PAS care ar fi complici în această situaţie. „Respectăm voința celor care nu au ieșit. Oameni buni, vă place să mergeți pe drumurile sparte, e treaba dumneavoastră! Vă place ca copii dumneavoastră să fie alimentați cu hrană alterată în grădiniță, noi nu vă putem face nimic. Ați avut azi opțiunea să spuneți «Nu». Vă place să vă fure, să vă construiască pe terenuri de joacă pentru copii? Să fure din spațiul verde? Vă plac facturile? Noi nu putem să vă facem nimic. Nu avem ce să vă spunem”, a declarat el

La rândul lor, reprezentanţii PD au emis un comunicat de presă în care susţin că rezultatele acestui plebiscit „indică o uriaşă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a iniţiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetăţenii Capitalei”.

Şi Maia Sandu, lidera PAS, a venit cu o reacţie pe Facebook: „Referendumul de astăzi a fost un vot de blam pe care locuitorii Chişinăului l-au dat regimului oligarhic Plahotniuc-Dodon. După ce justiţia subordonată PD-ului a permis acest scrutin de târguială, PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu doreşte să conlucreze, în afara PD-ului, singurul lor partener de nădejde. Eşecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri şi de jocuri murdare.”

Organizarea plebiscitului a costat bugetul de stat circa nouă milioane de lei. Desfăşurarea referendumului de revocare a primarului suspendat din funcţie a fost votată pe 12 septembrie, în cadrul ședinței CMC, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă. Judecătoria Chişinău a eliberat listele de semnături pentru plebiscit în luna mai. Asta după ce demersul PSRM privind înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea și desfășurarea referendumului a fost admis de Curtea de Apel Chişinău

Între timp, Dorin Chirtoacă este vizat în două dosare penale: pentru trafic de influență și corupere pasivă, în cazul licitațiilor pentru gestionarea serviciilor de parcare cu plată în Capitală, și pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin executarea incorectă a zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

Primul dosar a fost transmis în judecată în iulie curent. Tot atunci, la solicitarea procurorilor, edilul Capitalei a fost suspendat din funcție până la judecarea cauzei. Acum interimatul funcției de primar este asigurat de Silvia Radu.

Chirtoacă și avocații săi au invocat mai multe ilegalități și încălcări de procedură admise de procurori și judecători la instrumentarea și examinarea cauzei, cum ar fi înlăturarea avocaţilor, suspendarea din funcţie, hotărâri de judecată copy-paste, judecarea procedurii împreună cu fondul, declinări de competenţe. El a calificat ambele dosare penale drept instrumentate la comandă politică.

Din momentul reținerii până recent, Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu. În septembrie, judecătorii de instrucție au respins solicitarea primarului de a i se permite să meargă la un eveniment al Congresului Autorităților Publice Locale din Europa, al cărui vicepreședinte este. Acolo a fost discutată situația gravă a primarilor din Republica Moldova, persecutați de instituțiile de drept. Magistrații au dat undă verde inițiativei socialiștilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului Capitalei în perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu. Pe 26 octombrie, judecătorii au respins cererea edilului de a fi eliberat din arest pentru a-și putea organiza campania electorală dinaintea referendumului.

Anticoruptie.md
19/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii