DOC//Învinuit de îmbogățire ilicită, magistratul Ion Druță bate la ușa instanței pe care a condus-o

Viorica Mija
26/12/2023
Ion Druță, fostul președinte al CSJ

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a planificat pentru luna aprilie a viitorului an ședința privind admisibilitata recursului fostului președinte al instanței, Ion Druță, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acesta nu este de acord cu soluția pronunțată de Curtea de Apel Chișinău, care i-a respins cererea de anulare a unor decizii CSM în privința sa. Verdictul poate influența parcursul dosarului în care magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și care este examinat, din iulie 2022, în instanța de fond.

În luna mai curent, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, împotriva unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe care o califică drept nefavorabilă. Decizia a fost pronunțată în data de 17 mai.

Paralel, continuă procesul în care Ion Druță este învinuit de îmbogățire ilicită, care a ajuns pe masa magistraților în iulie 2022, după trei ani în care urmărirea penală a avut perioade de stagnare. Conform rechizitoriului, în perioada 2014-2019, atunci când deținea funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul rudelor sale, Druță ar fi obținut în proprietate bunuri imobile pe care le deține în continuare, în valoare totală de 4,5 milioane de lei.

Ion Druță locuiește, împreună cu soția sa, Lilia, într-o casă la sol din cartierul Malina Mică din capitală, dată în folosință în anul 2011 și evaluată la peste 4 milioane de lei. Foto: zdg.md

Procurorii precizau că aceasta este valoarea achitărilor oficiale efectuate pentru bunurile imobile, în timp ce prețul mediu de vânzare  constituie 12,7 milioane de lei. Aceste mijloace bănești depășeșc substanțial veniturile legale obținute de Ion Druță și membrii familie sale. Judecătorul a avut câștiguri de 831.359 de lei, iar soția acestuia - de 608.978 de lei.

La demersul procurorilor anticorupție și cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru cinci încăperi nelocative, două - locative și un autoturism, în valoare totală de 12,7 milioane de lei.

În cadrul perchezițiilor, în biroul lui Druță au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc, se arată într-o investigație a Ziarului de Gardă.

Dosarul inițiat pe numele lui Ion Druță pentru îmbogățire ilicită a ajuns pe masa magistraților în 2022, după o perioadă de urmărire penală de aproximativ trei ani. Examinarea acestuia este  la etapa audierii martorilor, iar următoarea ședință este planificată pentru 22 ianuarie 2024.

Amintim că, la 24 octombrie, 2019, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. În aceeași zi, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu angajații CNA, au efectuat percheziții în biroul judecătorului.  La 29 septembrie, forțele de ordine au percheziționat domiciliul lui Ion Druță.

Totuși, în 2021, Curtea de Apel a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.375/25 din 24 octombrie 2019 cu privire la sesizarea procurorului General interimar, Dumitru Robu, „referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală în privința judecătorului și președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță”.

Magistratul Ion Druță a fost desemnat președinte al Curții Supreme de Justiție, la începutul lunii mai 2018, într-un concurs în care nu a avut concurenți. Tot el este unul dintre magistrații care, în iunie 2018, au decis să declare inadmisibil recursul primarului ales la alegerile locale noi, Andrei Năstase, și să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău, respectiv a Curții de Apel Chișinău, de invalidare a scrutinului. Ion Druță se număra printre judecătorii care urmau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris, dar membrii CSM nu au dat curs demersului procurorului general de atunci, Corneliu Gurin.

Tot Ion Druță este unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate în 2007. Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Viorica Mija
26/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii