Coronavirusul continuă să facă victime în Moldova: 14 decedați în doar două zile

Irina Odobescu
25/05/2020
agora.md

Numărul persoanelor decedate din cauza infecției cu COVID-19  a sporit cu 14 pe parcursul a doar două zile, bilanțul ajungând la 256 de morți. Printre victime se află și un medic în vârstă de 45 de ani, fiind al 13-lea lucrător medical răpus de infecție. În același timp, autoritățile intenționează să ridice majoritatea restricțiilor începând cu data de 1 iunie.

Medicul Bargan Fiodor a pierdut lupta cu coronavirusul de tip nou luni dimineața, fiind internat la data de 15 mai în Spitalul Clinic Republican. Bargan a lucrat ca medic infecționist  în secția consultativă a Spitalului Raional Comrat din UTA Găgăuzia. Acesta este al doilea medic din din Găgăuzia răpus de coronavirus, primul fiind un chirurg pediatru de la Spitalul Raional din Ceadâr-Lunga. 

Primul medic răpus de Covid-19 este Ecaterina Litvinschidoctorița, care activa la Serviciul de urgență din Cricova, suburbie a Chișinăului. Ea s-a infectat după ce a fost trimisă la un pacient fără ca să fie avertizată de Serviciul 112 că acesta avea simptome de Covid-19.

Al doilea deces este al unei doctorițe de la Stația de medicină urgentă din Soroca. Ludmila Caraion, în vârstă de 65 de ani, este prima victimă a pandemiei de Covid-19 în raionul Soroca. Ea a muncit în sănătate toată viața, ultimii 10 ani la Soroca, iar soțul ei este angajat la Salvare. Cel de-al treilea lucrător medical răpus de noul tip de coronavirus este medicul radiolog, Valeriu Pripa, doctor în științe medicale, în vârstă de 59 de ani, care activa la un spital privat din Chișinău, anterior mai mulți ani a fost şef al Secţiei Radiologie şi al Secţiei Medicină nucleară în cadrul Spitalului Clinic Republican. 

Lidia Lungu, o asistentă medicală din cadrul Asistenței Medicale Urgente din or. Fălești a decedat la 16 aprilie. Al cincilea medic răpus de Covid-19 este Ivan Şiman, şeful secţiei chirurgie a Spitalului Raional Orhei, în vârstă de 68 ani. Al șaselea deces din cauza noului coronavirus printre lucrătorii medicali este al unei femei din Soroca, în vârstă de 65 de ani. Ea activa în calitate de bufetieră în spitalul din oraș.

Un alt medic răpus de infecția cu Covid-19 este traumatologul Igor Cheptea, de la Spitalul raional Fălești. Medicul avea 57 de ani. Vera Godoroja, cu 42 de ani  experiență în domeniu a decedat pe data de 6 mai. Cadrul medical activa în calitate de felcer la Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Paraspitalicească. 

La 7 mai, încă doi lucrători medicali din Republica Moldova au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba despre Snejana Poștaru, asistentă medicală în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Raional Cahul și chirurgul Ibraghim Acperov, care activa în cadrul Spitalului Republican din Tiraspol.

La 9 mai s-a stins din viață și chirurgul Ivan Șleahtițchi, în vârstă de 72 de ani, de la Spitalului Raional Ceadâr-Lunga. 

La 18 mai a decedat chirurgul endoscopist  Igor Dorogoi de la spitalul din Bălți în vârstă de 55 de ani, din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.

Până astăzi 1.497 lucrători medicali au fost infectați cu coronavirsul de tip nou, dintre care 352 medici, 578  - asistenţi medicali, 78  felceri, 20 de farmacişti, 469 persoane din rândul personalului auxiliar.

În weekend, numărul moldovenilor contaminați cu coronavirusul de tip nou a depășit pragul psihologic de 7000, ajungând la 7093. Administrația Spitalului Clinic Republican a lansat un apel către studenții de la Universitatea de Medicină pentru a se angaja în secțiile unde sunt internați pacienții cu Covid-19.

Irina Odobescu
25/05/2020

Comentarii