Portalul Anticoruptie.md // Topul funcționarilor cu probleme de integritate în anul 2023

Tatiana Gherța
05/01/2024
colaj CIJM

Averile nejustificate și nedeclarate ale funcționarilor publici au fost și pe parcursul anului 2023 luate la control de inspectorii de integritate ai ANI -  Autoritatea Națională de Integritate. Portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice a stat cu ochii pe funcționarii cu probleme de integritate. Iată care sunt cele mai răsunătoare descoperiri făcute de inspectorii de integritate în unele declarații de avere și interese personale: 

1. DOC//Avere nejustificată de peste 245.000 la finul de cununie al lui Gheorghe Cavcaliuc. Funcţionarul a raportat şi donaţii de 1,5 milioane de lei 

La începutul anului trecut, șeful Direcției relații internaționale și asistență externă în cadrul Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Negura, care este și finul de cununie al fostului şef adjunct al Inspectoratului Naţional de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a ajuns în vizorul ANI.

Inspectorul a stabilit o diferență substanțială și deținerea averii nejustificate pentru anul 2017 în mărime de peste 245 mii lei dintre veniturile obținute și averea dobândită, pe de altă parte, în pofida faptului că a raportat donaţii de 1.500.000 de lei din partea părinţilor.

Vladimir Negura a contestat actul de constatare ANI pe 2 martie 2023. În acțiunea înaintată în contencios administrativ a solicitat anularea actului administrativ individual defavorabil emis de autoritate la 30 ianuarie 2023, invocând „pericolul iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului”, dar și „existența unor suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului administrativ”. 

Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău i-a respins însă cererea

Conform deciziei, în cazul rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești, prin care se confirmă existența averii nejustificate, Vladimir Negură va pierde dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani.

2. Păcatele din trecut. Fost ministru democrat și ex-rector al Universității Agrare, prins pe picior greșit  

Ex-rectorul fostei Universități Agrare, Liviu Volconovici, ar fi admis conflict de interese atunci când a angajat rude în instituția pe care o conducea. După jumătate de an de verificări, mai exact în martie 2023, inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat oficial încălcarea.

Verificarea a fost inițiată pe 9 septembrie 2022, după ce Autoritatea Națională de Integritate a fost sesizată privind un posibil conflict de interese. Volconovici ar fi angajat două persoane cu care ar fi în relații de rudenie. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a solicitat explicații de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), reieșind din faptul că Universitatea Agrară a trecut în componența UTM, în urma reformei din educație. Actele remise, dar și alte documente, confirmă calitatea de persoane apropiate între Liviu Volconovici și cei doi angajați.

Liviu Volconovici a fost ministrul PDM al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și este cumătru cu deputatul transfug Sergiu Sîrbu, pe care, de asemenea, l-a angajat în calitate de lector la Universitatea Agrară.

3. Teren trecut cu vederea și bani înmânați înainte de deces. Judecătoarea Nina Arabadji, prinsă cu avere nejustificată 

Sute de mii de lei diferență între veniturile declarate și averea dobândită pe parcursul anului 2019 de judecătoarea Nina Arabadji. Constatarea a fost făcută de ANI la sfârșitul lunii martie 2023 după ce a verificat declarațiile magistratei. Anticoruptie.md a deconspirat anterior cum, în doar cinci ani, magistrata Nina Arabadji a beneficiat de trei apartamente: unul oferit de municipalitate cu titlu gratuit, altul la preț preferențial, iar al treilea la preț de piață.

Inspectorii au pornit controlul la 7 iulie 2020, în urma unei sesizări din oficiu, și asta deoarece judecătoarea a depus tardiv declarația de avere și interese personale. Pe 30 septembrie 2020, magistrata s-a prezentat la ANI pentru a lua act de constatare. Abia peste doi ani, și anume pe 20 august 2022, dosarul a fost redistribuit.

În urma verificărilor, agentul de integritate a depistat o diferență de cel puțin 223 de mii de lei între venituri și averea dobândită pe parcursul anului 2019.

Nina Arabadji a explicat că o parte din bani provin de la tatăl său, oferiți în calitate de moștenire, dar și pentru procurarea unor echipamente medicale.

În ceea ce privește omisiunea unui teren, atestată în urma controlului, magistrata spune că a fost vorba despre o greșeală mecanică.

4. DOC//Socialistul Corneliu Furculiță, cu avere nejustificată de opt milioane de lei 

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat în luna aprilie 2023 o avere nejustificată de peste 8 milioane de lei, după ce a verificat conturile și bunurile pe care le deține socialistul Corneliu Furculiță.

Conform actului de constatare, nu au fost declarate mai multe împrumuturi contractate de către Corneliu Furculiță de la compania sa „Exclusiv Media” SRL, gestionată de soția sa.

„S-a constatat  o diferență substanțială în mărime de peste 8 mln lei pentru anii 2017-2018. Astfel, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, acesta nu a declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că, deputatul a declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate”, menționa ANI în actul de constatare.

La trei luni distanță Furculiță a câștigat și a doua etapă din litigiul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Curtea de Apel Chișinău a admis cererea deputatului și a dispus anularea actului de constatare, din aprilie 2023, prin care ANI i-ar fi identificat o avere nejustificată de peste 8 milioane de lei. Hotărârea instanței este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 30 de zile de la pronunțarea dispozitivului.

5. Primarul capitalei, Ion Ceban, ar putea rămâne și fără funcție, și fără avere 

Cu probleme la capitolul declarării averii și intereselor personale s-a ales și primarul capitalei, Ion Ceban. ANI a identificat o diferență de peste 600 mii lei dintre venituri și cheltuieli. Principalele cheltuieli remarcate în raport se refereau la alimentări de conturi pe care le are în gesiune, achitări pentru servicii făcute în numerar, precum și donațiile făcute către un partid politic.

Primarul general al municipiului Chișinău anunțase atunci că a prezentat toate justificările. Cu acestea, se va adresa în instanța de judecată și va dovedi contrariul.

Drept urmare, actul emis de ANI nu a rămas în vigoare, iar Ion Ceban nu a fost decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică cu excepția celor elective timp de 3 ani.

6. Bașcanul în exercițiu, Irina Vlah, invitată la ANI pentru explicații 

Fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah, la fel a fost invitată de ANI pentru explicații. „Garderoba de elită” pe care o are în posesie a fost cea care a stârnit interesul inspectorilor de integritate. Irina Vlah a anunțat pe o rețea de socializare că a primit o invitație de la Autoritatea Națională de Integritate prin care este silită să vină cu explicații în legătură cu bunurile de lux pe care le deține. 

Primii care au analizat ținutele exclusive și costisitoare pe care le deține bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au fost jurnaliștii din Comrat de la portalul nokta.md. Potrivit acestora, pe parcursul anului trecut s-a afișat în public purtând cel puțin 14 bijuterii, unele dintre acestea, spun jurnaliștii se aseamănă izbitor cu cele produse de casele mari de modă, de exemplu Versace. Costul unei bărățări Versase începe de la 400 până la 1.800 de dolari. Prețul unor perechi de ochelari pe care le are Vlah la fel pornește de la 400 de euro. Și ceasurile elvețiene, dar și hainele de marcă se numără printre atributele complementare ale ținutelor purtate de Irina Vlah. Jurnaliștii mai menționează că toate aceste bunuri nu se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale publicat de Vlah de la începutul mandatului. 

Reacția Irinei Vlah a venit la o zi distanță de la recepționarea solicitării, doar că nu a fost făcută în adresa inspectorului de integritate, dar șefei statului, Maia Sandu. Vlah a dat de înțeles că aceste controale ale ANI sunt de fapt făcute la comanda Maiei Sandu, pe care a îndemnat-o să identifice schemele oamenilor din anturajul propriu. 

Am solicitat o opinie de la Președinția Republicii Moldova privind declarațiile Irinei Vlah. Responsabilii de comunicare au menționat că instituția prezidențială nu va comenta și nu va da note acestor învinuiri. 

Controlul ANI a încetat la foarte scurt timp întrucât s-a constatat că piesele vestimentare, dar și bijuteriile Irinei Vlah au fost cumpărate de-a lungul mai multor ani, iar valoarea lor nu a depășit niciodată veniturile declarate.

7. DOC// Fost secretar de stat al MEC prins de ANI cu avere nejustificată în mărime de peste 2 milioane de lei 

În iulie 2023, urmare a examinării unei sesizări parvenite în septembrie 2021, ANI a constatat că, fostul secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și funcționarul cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ivan Gheorghiu, ar fi dobândit o avere nejustificată în mărime de peste 2 milioane lei. 

Deși inspectorul de integritate a solicitat informații suplimentare de la subiectul supus controlului, răspunsurile nu au justificat în totalitate proveniența banilor. 

„Subiectul declarării și membrii de familie au efectuat cheltuieli ce depășesc veniturile obținute, și anume au folosit resurse financiare pentru achiziționarea a două apartamente și alimentarea conturilor cu numerar. Informația prezentată de către subiectul controlului în apărarea sa nu a fost suficientă pentru a justifica în totalitate proveniența mijloacelor bănești”, a menționat ANI.

Actul de constatare a fost transmis în instanța de judecată competentă spre examinare. În cazul rămânerii definitive a acestuia, lui Ivan Gheorghiu riscă să-i fie încetate raporturile de muncă, precum și să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor elective, timp de 3 ani. Totodată, după rămânerea definitivă a actului,  averea acestuia va fi confiscată.

8. Mașinile de lux ale magistratului Ion Secrieru, „parcate” pentru verificări în fața ANI   

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în luna octombrie 2023 controlul averii și a intereselor personale ale judecătorului Curții de Apel Chișinău, Ion Secrieru.

Controlul a fost inițiat în baza unei sesizări în care se menționează despre faptul că magistratul ar fi achiziționat două autoturisme de lux. Autorul sesizării dă de înțeles că prețul de achiziție pentru cele două bijuterii pe patru roți nu pot fi acoperite de salariul pe care-l ridică magistratul. În timp ce inspectorul a obținut confirmarea în privința bunurilor achiziționate, judecătorul indică în declarație că deține în proprietate doar unul și nu două autoturisme. 

Inspectorul de integeritate a stabilit că Secrieru a depus consecutiv mai multe declarații de avere și interese personale pentru perioada 2012-2022, ultima declarație de avere și interese personale anuală fiind depusă la data de 17.01.2023, în care este indicată funcția de judecător în cadrul Curții de apel Chișinău. Urmare a verificărilor preliminare s-a confirmat că aceste bunuri au fost achiziționate și că valoare acestora este una „exorbitantă”. „În circumstanțele expuse nu poate fi neglijată necesitatea de a demara procedura de control a averii și a intereselor personale, întru a verifica existența și justificarea disponibilităților financiare ce au stat la baza modificărilor patrimoniale menționate”, a menționat ANI.

9. DOC// Adjunctul bașcanului UTA Găgăuz-Yeri, Victor Petrov, și averile sale valoroase pe care a uitat să le declare 

La sfârșit de an, ANI a inițiat controlul averii și intereselor personale în privința adjunctului bașcanului în Comitetul Executiv al UTA Găgăuz-Yeri, Victor Petrov. Pe parcursul anului trecut familia Petrov ar fi suportat cheltuieli ce nu pot fi acoperite de veniturile obținute. Mai exact, doar într-un singur an soții Petrov ar fi achiziționat două automobile de lux, suma cărora depășește 2,4 milioane de lei.

Controlul  a fost pornit în baza unei sesizări, autorul căreia dă de înțeles că Victor Petrov a avut pentru anul trecut un venit de numai 2.100 lei, iar soția sa -  de peste 1,6 milioane de lei și, prin urmare, acesta nu ar fi avut de unde aloca suma necesară pentru procurarea automobilelor.  

Precizăm că Victor Petrov a participat în calitate de candidat independent în cursa electorală pentru funcția de guvernator al UTA Găgăuz-Yeri, din mai anul curent. Jurnaliștii anticoruptie.md au realizat atunci mai multe anchete jurnalistice în care au făcut profilul și averile candiaților înscriși în scrutin, inclusiv a lui Victor Petrov.  Petrov a fost susținut de fostul socialist, Vasile Bolea. Cel din urmă a anunțat că s-a alăturat Partidului „Renaștere”, afiliat politicianului fugar Ilan Șor. Victor Petrov a fost ales în septembrie curent în calitate de adjunct al bașcanului autonomiei, Evghenia Guțul, promovată la această funcție de Partidul Șor, formațiune pe care Curtea Constituțională l-a declarat ilegal.   

10. Sute de mii de lei pentru convorbiri telefonice. Constatările ANI în cazul Marinei Tauber 

În noiembrie 2023, ANI a emis un act de constatare prin care a anunțat că a depistat o diferență substanțială între veniturile declarate și cele dobândite  de deputata Marina Tauber în perioada 2014-2019.

În perioada 2017-2020, Marina Tauber a plătit numai pentru convorbirile telefonice de peste 307.000 de lei. 

Inspectorul a transmis cauza în instanța de judecată pentru a obține confiscarea averii nejustificate. Deputata riscă să piardă mandatul de deputat și o avere în valoare de 356.364 de lei în cazul în care instanța de judecată va recunoaște constatările inspectorului.

Până în acest moment instanța nu s-a expus cu referire la actul de constatare emis de ANI.

Este de menționat faptul că pe parcursul anului trecut, instanța le-a dat dreptate unor funcționari și nu le-a fost confiscată averea așa cum a cerut ANI.

De exemplu, fostul deputat democrat, Dumitru Diacov, a câștigat litigiul împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce instanța supremă a declarat inadmisibil recursul ANI. În actul cu bucluc, inspectorul a constatat existența diferenței substanțiale, în mărime de peste 600 de mii de lei, între veniturile obţinute de către Dumitru Diacov şi soţia sa, în perioada 1 august 2016 - 9 iulie 2019. 

Totodată,  în vara anului trecut, Curtea de Apel Chișinău a anulat actul de constatare a încălcării regimului juridic al conflictelor de interese în cauza ex-președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, împotriva Autorității Națiionale de Integritate (ANI). Totodată, magistratul Ghenadie Mîra a dispus ca ANI să-i achite reclamantului cheltuielile de asistență juridică.  Hotărârea poate fi însă atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la data notificării dispozitivului hotărârii. 

 

 

 

 

 

Tatiana Gherța
05/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii