De la premierul Chicu la șeful Spitalului Republican // Top 10 demisii ale anului 2020

Mariana Colun
31/12/2020

Anul 2020 a fost marcat de mai multe demisii, de la revocarea șefului Spitalului Clinic Republican în martie la demisia premierului Chicu la sfârșit de an, de la depunerea mandatului de către unii procurori, judecători și deputați, la demiterea unor funcționari publici vizați în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice. Unele controversate, altele așteptate, demisiile au provocat reacții în societate sau au ridicat semne de întrebare. Reporterii Anticoruptie.md au radiografiat și vă prezintă cele mai răsunătoare demisii ale anului 2020.

Ion Chicu. Foto: agora.md

Demisia Guvernului Chicu

Cea mai răsunătoare demisie a anului care se încheie este cea a Guvernului Chicu. Anunțul despre depunerea mandatului a fost făcut de către însuși prim-ministrul Chicu la 23 decembrie curent, după consultările cu președintele în exercițiu, Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ion Chicu a subliniat că, în prezent, obiectivul principal este dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Interimatul este asigurat până la 31 decembrie curent.

În ziua în care Ion Chicu și-a anunțat demisia, la Parlament a fost programată o ședință extraordinară în cadrul căreia urma să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Anatol Ciubotaru

Directorul Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, Anatol Ciubotaru

Demisia lui Anatol Ciubotaru a fost luată în cadrul ședinței din 24 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce acesta a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19.

Premierul Chicu a declarat că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Cardiochirurgul a aflat despre demiterea sa de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. Mai exact, a primit vestea în timp ce discuta cu un medic o strategie de tratament a unui pacient infectat cu coronavirus. Cu câteva ore înainte de a fi demis Ciubotaru, instituția pe care o conducea a fost supusă verificărilor de către inspectorii financiari. Mai mulți medici de la SCR susțineau că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea. 

Ulterior a ieșit la iveală faptul că Ciubotaru a fost demis pentru că a organizat testarea a șase angajați din Secția terapie intensivă la un laborator privat, nu a dispus repetarea testelor în laboratorul de stat și nu a luat măsuri pentru izolarea și internarea lor în spital. Aceasta rezultă din referința juristului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Andrei Șveț, prezentată în instanță la judecarea cererii lui Ciubotaru, care a contestat decizia executivului. Deși a prezentat mai multe probe de natură să combată poziția reprezentantului Ministerului, Curtea de Apel Chișinău a respins plângerea profesorului Ciubotaru, menținând argumentele aduse de Șveț.

În octombrie 2020, Curtea Supremă de Justiție a decis repunerea lui Ciubotaru în funcție. Medicul a revenit la muncă, însă a fost demis repetat.

Nicolae Furtună

Demisia „de nevoie” a șefului ANSP, Nicolae Furtună

În septembrie curent, Nicolae Furtună și-a anunțat demisia de la șefia Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP). A plecat din funcție după ce a spus în cadrul unei emisiuni televizate că persoanele decedate din cauza infecției de coronavirus erau o povară pentru ei și pentru cei din jur.

Această afirmație a fost dur criticată de societate. Igor Dodon a cerut demisia șefului ANSP, iar acesta s-a conformat. Experții au opinat că demisia lui Furtună ar fi fost doar o soluție electorală a lui Igor Dodon. 

Lidia Chireoglo

Demisia vicedirectoarei CNA

La mijlocul lunii iunie, vicedirectoarea Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo, a demisionat după doar doi ani de mandat. Două zile mai târziu, cererea de demisie a fost aprobată de Parlament.

Chireoglo nu a motivat demersul său, lucru care a ridicat mai multe semne de întrebare, potrivit deputatei Platformei DA, Maria Ciobanu.

Ștefan Șaptefrați

Retragerea procurorului municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați

Procurorul municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, a demisionat în martie a anului curent. Procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a acceptat cererea de demisie și a semnat ordinul de demitere. 

Primul care a anunțat despre demisia lui Șaptefrați a fost ex-procurorul șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, un susținător al actualei conduceri a Procuraturii Generale. 

Pe parcursul deținerii funcției de procuror al municipiului Chișinău, Șaptefrați a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice privind averile sale. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat o anchetă amplă despre averea pe care o gestionează, mai ales cum își ajută copiii să trăiască pe picior larg. Investigația jurnalistică a arătat că fiica sa, care lucrează într-o instituție de stat, și-a construit în mai puțin de un an o casă de milioane.

Lidia Bulgac

Judecătoarea Lidia Bulgac a plecat din sistemul judecătoresc

Judecătoarea Lidia Bulgac, care timp de un an a asigurat interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc la mijlocul lunii august. Solicitarea sa a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul ședinței din 18 august.

Lidia Bulgac este judecătoare din 1993. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM, iar în martie 2018 - titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.

Împreună cu Silvia Gârbu și Grigore Dașchevici, Lidia Bulgac a luat decizia de a permite privatizarea terenului din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” unde se află cafeneaua „Guguță” companiei de contrucții Regata Imobiliare, succesoare în drepturi a Finpar Invest, firmă afiliată ex-liderului democraților, Vlad Plahotniuc.

Oleg Teterea

Socialistul Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat

Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat la mijlocul lunii mai. Demisia acestuia este legată de angajarea la un alt post ce este incompatibil cu statutul de parlamentar - cel de director al SRL Chișinău-Gaz, filială a MoldovaGaz SA. Locul lui Teterea a fost ocupat de Nicolae Pascaru, următorul pe lista PSRM pentru circumscripția națională.

Foto: Estcurier.md

Trei funcționari din raionul Criuleni, vizați în anchetele CIJM, au fost demiși

La mijlocul lunii octombrie, vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, a fost demis, cu 18 voturi ale consilierilor locali. Împreună cu el au fost demise șefa Direcției Educație a raionului, Ala Ungureanu, și șefa Direcției Finanțe, Olga Simon. Toți trei au fost vizați în materialele jurnalistice ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

La 16 iulie, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor. Cazul a fost semnalat de către portalul Anticoruptie.md pe 1 iunie, în urma unei sesizări pe Harta Corupției. Inspectorii de integritate au stabilit că, în perioada decembrie 2019 – martie 2020, Oleg Ogor a deținut concomitent, contrar legislației în vigoare, două funcții publice, mandatul de vicepreședinte de raion și calitatea de consilier în Consiliul raional Criuleni. 

Portalul Anticoruptie.md a publicat și o anchetă în care se arată că în perioada stării de urgență, fiind în funcția de vicepreședinte al raionului Criuleni, Oleg Ogor a reușit să atragă din fondul de rezervă al raionului 170.000 de lei pe contul firmei sale, pentru cazarea medicilor din linia întâi într-o tabără care îi aparține. În anchetă figura și Olga Simon, o persoană din anturajul lui Oleg Ogor, pe care acesta a ajutat-o să-și repare automobilul personal din contul bugetului raional.

Portalul Anticoruptie.md a semnalat și incompatibilitatea funcțiilor admisă de Ala Ungurean, care timp de aproape trei luni, pe lângă funcția de șefă a Direcției Educație, a deținut și mandatul de consilier raional.

Mariana Colun
31/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii