Justiţie

CIJM//Anticoruptie.md - Investigațiile jurnalistice cu impact ale anului 2024

Autor: Cornelia Cozonac
06/01/2025 1218

Scheme de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor publici, probleme de integritate în serviciul public și în Justiție, dar și corupția electorală și războiul hibrid – cum funcționează propaganda rusă și dezinformarea, păpușarii și pionii din schemele de finanțare  – acestea au fost temele dominante ale anchetelor de presă pe care le-a realizat în 2024 echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în colaborare cu jurnaliști de la alte medii de informație din Moldova, dar și din alte țări, între care Ucraina, Georgia și  Armenia, cu care s-a lucrat la subiecte transfrontaliere. Una dintre anchetele jurnalistice transfrontaliere, realizată împreună cu jurnaliști din Ucraina, a fost premiată de SEEMO - organizația pentru presa din Europa de Sud Est. În total 64 de anchete jurnalistice au fost realizate în anul 2024, fiind publicate pe site-urile CIJM – www.anticoruție.md și www.investigații.md și preluate de mai multe medii de informare. 17 anchete de presă au fost realizate în cadrul Rețelei Jurnaliștilor de Investigație, șapte investigații jurnalistice au obținut premii locale, iar două anchete au fost prezentate la conferințe internaționale.  

Investigația jurnalistică, cea mai mediatizată pe parcursul anului 2024, a fost Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel. Ancheta scoate la iveală pete gri din trecut pe imaginea lui Herman von Hebel, președintele Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor - Comisia Pre-Vetting, dar și anumite probleme cu legislația din perioada actuală. Hebel a activat în anii 2013 – 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga. Presa olandeză scria, în 2018, că activitatea administrativă a lui Herman von Hebel ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro.

Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse.

Ancheta jurnalistică constata, între altele, că Herman von Hebel a activat în calitate de judecător în Olanda și după ce deținea funcția de șef al Comisiei de Prevetting, ceea ce contravine legislației Republicii Moldova.

Comisia și Herman von Hebel au ignorat cererea de informații a CIJM, trimisă în procesul de documentare a investigației, dar, după publicarea anchetei, Hebel a devenit foarte activ și prezent în emisiuni televizate, la interviuri, în cadrul cărora a atacat nejustificat investigația, autoarea și portalul Anticorupție.md.           

Investigația jurnalistică Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel a fost cea mai citită în 2024, pe portalul Anticoruptie.md, și una dintre cele mai mediatizate în presa națională, fiind citată de zeci de medii de informare. Toate interviurile pe care le-a oferit Hebel după publicarea investigației, pe parcursul anului, au vizat această anchetă jurnalistică. Materialul a produs discuții pe pot parcursul anului în diferite instituții publice - de la Parlament, Ministerul Justiției, partide politice și altele. Deputații din opoziția parlamentară au solicitat imediat după publicarea investigației discuții în plenul Legislativului, iar patru partide de opoziție au cerut, printr-o declarație publică, demitrea lui Hebel din funcția de președinte al Comisiei de prevetting.

Nu au lipsit nici atacurile asupra autoarei materialului, portalului Anticorupție.md și Centrului de Investigații Jurnalistice.  Autoarea investigației a fost linșată mediatic pe rețelele de socializare, iar unii oficiali, printre care președintele Parlamentului și ministra Justiției au atacat, în emisiuni televizate, și în declarații pentru presă, disprețuitor, portalul și investigația, fără să aducă barem un argument plauzibil.       

Ancheta a înregistrat peste 26 mii de accesări pe portalurile CIJM www.anticoruptie.md și www.investigatii.md.     

ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova - ancheta vizează ecocidul care se întâmplă în Ucraina, generat de războiul de agresiune din partea Rusiei, care durează de aproape doi ani, are repercusiuni și pentru țările vecine, Moldova și România fiind primele afectate. Planurile lui Putin nu se opresc la distrugerea infrastructurii și a punctelor industriale strategice din Ucraina, ci se țintește în mod deliberat în tot ce ține de mediu: sol, apă, ecosisteme. Apa, aerul, solul au înregistrat în anumite perioade concentrații sporite de agenți impurificatori. Animale și păsări au migrat din Ucraina către statele vecine, fugind din calea focului și a exploziilor.

Ecologiștii spun că războiul asupra mediului e o bombă cu ceas – solul infectat cu particule chimice va sângera încă mulți ani și va produse efecte dezastruoase, iar substanțele periculoase vor ajunge în timp departe de hotarele Ucrainei. Autoritățile din Moldova recunosc că nu au suficiente resurse specializate pentru a monitoriza detaliat schimbările de mediu, astfel încât să determine cât de mare este impactul războiului din țara vecină asupra mediului, dar sunt conștiente că efectele negative se vor face simțite în doi-trei ani.  

Investigația jurnalistică care a constat din mai multe materiale publicate la sfârțitul anului 2023 și începutul anului 2024 a fost realizată de jurnaliști din Moldova și jurnalisti din Ucraina. Primele părți ale investigației au fost premiate în cadrul concursului anual desfășurat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu pentru materiale pe teme ecologice, realizate ăn 2023. Investigația a fost premiată la categoria Investigații Jurnalistice transfrpntaliere, iar ancheta ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova a obținut mențiunea specială la concursul de investigații jurnalistice la nivel european desfășurat de SEEMO - Organizația pentru jurnalism de investigație din Europa de Est. Premiul a fost unul din cinci premii acordate la nivel european și a fost înmânat, în noiembrie, în cadrul Forumului anual al SEEMO, desfășurat la Podgorița, Munteanegru.

În cadrul unei sesiuni a conferinței despre impactul investigațiilor jurnalistice pe subiecte de mediu a fost prezentată și ancheta jurnaliștilor din Moldova și Ucraina.   

Investigația jurnalistică a fost prezentată în cadrul unei alte conferințe internaționale -  Conferinței Jurnaliștilor de Investigație din Ucraina, care s-a desfășurat în luna septembrie 2024, la Kiev.  

Ancheta a înregistrat circa 22 mii de accesări pe portalul Anticoruptie.md.  

„Cum nu a ajuns în stradă Societatea de Cruce Roşie din Moldova” - este una dintre investigațiile cele mai citite pe portalul Anticoruptie.md, cu circa 22 mii de accesări. Societatea de Cruce Roșie din Moldova a acționat în judecată instituțiile statului după aproape treizeci de ani în care încearcă (uneori mai vocal, alteori mai anemic) să convingă autoritățile că ar fi în drept să intre în posesia spațiului în care își desfășoară activitatea din anul 1977, în baza unui contract de investiții. Este vorba despre aproximativ 900 de metri pătrați din sediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), situat pe strada Gheorghe Asachi din capitală. Conflictul a trecut din faza demersurilor în cea a confruntărilor în instanță, după ce administrația ANSP a solicitat eliberarea spațiilor, așa cum edificiul intra în reparație capitală din banii Băncii Mondiale. Societatea a cerut garanții suplimentare că va putea reveni, după finalizarea lucrărilor, în metrii pătrați „istorici”, pe fundalul unor suspiciuni că nu ar avea cale întoarsă. Pentru că nu a primit un răspuns ferm și oficial, a solicitat eliberarea unei ordonanțe provizorii care ar interzice orice acțiuni care ar determina-o să-și „lase casa”. Totuși, sub asaltul bormașinilor, dar și al riscului că finanțarea internațională ar putea fi stopată, angajații societății s-au retras la reprezentanța Comitetului internațional al Crucii Roșii în Republica Moldova. Ce-i drept, s-a întâmplat după ce au refuzat oferta ANSP de a se muta într-un sediu de 250 de metri pătrați, care aparține tot agenției și care se află la distanță de trei stații de troleibuz de actuala locație.

„Brânza fără brânză”: cum ajunge la masa cea mare a moldovenilor” -  este una dintre anchetele cele mai citite pe portalul Anticoruptie.md, cu peste 15 mii de accesări, și vizează protecția consumatorului și anume ce fel de brânză este în plăcintele din comerțul public. 

Cantitatea de „brânză falsă” care ajunge în Republica Moldova este de ordinul miilor de tone. Fără zare de grăsimi din lapte, dar cu un aspect de brânză naturală, amestecurile din proteine și grăsimi sunt greu de detectat cu ochiul liber, respectiv dacă un comerciant nu are un comportament tocmai ortodox în raport cu cumpărătorii săi, cei din urmă ajung să pună în coș și pe masa cea de toate zilele a familiei alimente care dăunează grav sănătății. Deocamdată, nu există un cadru legal care ar interzice utilizarea „brânzei fără brânză”, iar cei care propun această alternativă nesănătoasă pot fi sancționați doar pentru  etichetarea neconformă. Totuși, odată cu modificarea Regulamentului sanitar, a fost  limitat conținutul de acizi grași trans, iar cei care veghează asupra siguranței alimentelor îi vor putea trage la răspundere dacă produsele de brânză vor conține mai mult de 2 grame din acești ingredienți periculoși per 100 de grame de produs. Totul depinde, ca de obicei, de vigilența organelor de control, onestitatatea agenților economici, dar și de prudența consumatorilor. De regulă, deși nu sunt mare brânză, aceste trei obiective sunt cel mai greu de atins.

„Grâul frățesc. Cine a lăsat regiunea găgăuză fără fondul de rezervă pentru grâu”, anchetă realizată de Piotr Garciu de la Comrat, despre scheme cu grâu și ajutoare din Rusia, destinate susținerii fermierilor din Autonomia Găgăuză, care de fapt au fost fraudate de oameni din cercul fostei bașcane a autonomiei Irina Vlah. 

Investigația a obținut premiul I la Concursul de investigații jurnalistice pe cazuri de corupție în educație, sănătate publică, asistență socială și sectorul agroalimentar, desfășurat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Asociația Presei Independente în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul „Forumului Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova” care s-a desfășurat la Chișinău, pe 27 și 28 martie 2024.

Investigația a fost inclusă și în Cartea neagră, editată de API, cu sprijinul Fundatiei germane Friedrich Naumann, dar și in cartea Jurnaliștii împotriva Corupției, lansată la finalul anului de Transparency Internatuional Moldova.     

Investigații transfrontaliere: Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia 

Pe lângă ancheta ECOCID în Ucraina: Bomba cu ceas pentru Moldova, realizată împreună cu jurnaliști de la Biroul de investigații Detectivi din Lvov, echipa CIJM a mai publicat alte cinci anchete transfrontaliere împreună cu jurnaliști din Ucraina, Georgia și Armenia. 

Ancheta „BLACK LIST, WHITE PAGE - căile de eludare a sancțiunilor în Republica Moldova și Georgia„ vizează schemele prin care companii din Republica Moldova și Georgia fac comerți cu Federația Rusă, în pofida sancțiunilor impuse de comunitatea internațională pentru agresiunea militară din Ucraina.     La un an de la aplicarea primelor măsuri restrictive în privința firmelor și persoanelor asociate politicienilor supuși sancțiunilor Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei și Norvegiei pentru destabilizarea situației din Republica Moldova sau implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ies la suprafață schemele prin care entitățile vizate încearcă să scape de pedeapsă. În unele situații, așa cum ar fi companiile conectate la numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, judecat pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, firmele sunt declarate insolvabile, iar în locul acestora sunt înființate altele noi, care preiau vechile sfere de influență. „Firmele-prietene” ale unui alt politician fugar, Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea Băncii de Economii și refugiat în Israel, au luat cu asalt instanțele de judecată, cerând anularea interdicțiilor. Între timp, Guvernul a pus în sarcina Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să actualizeze black-list-ul local al persoanelor fizice și juridice supuse anumitor restricții din cauza „legăturilor primejdioase” cu cei doi politicieni, dar și cu oamenii lor de încredere din Republica Moldova, care acționează la comanda lor. Și Guvernul Georgiei declară că respectă în totalitate sancțiunile internaționale impuse Rusiei din cauza agresiunii împotriva Ucrainei, însă informațiile obținute de Studio Monitor dovedesc că puterea de la Kremlin folosește diverse tertipuri pentru evitarea sancțiunilor.

Investigația jurnalistică a fost prezentată în cadrul Conferinței Jurnaliștilor de Investigație din Ucraina, care s-a desfășurat în luna septembrie 2024, la Kiev.  Ancheta jurnalistică a fost realizată de jurnaliști din Moldova și Georgia, în cadrul Rețelei Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic - WIJN, susținută de International Media Support din Danemarca.  

„Beneficiarii războiului: boomul afacerilor familiei Vlah în România” - o altă anchetă jurnalistică tranfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova, România și Ucraina deconspiră o schemă frauduloasă prin care grâul din Ucraina ajungea în România, sub pretextul că este grâu produs în Republica Moldova. 

În perioada mai-septembrie 2023, pe fondul interdicțiilor UE aplicate la importul de grâu ucrainean, Republica Moldova a ajuns primul exportator de cereale în România. Statul vecin a preluat locul Turciei ca primă destinație a cerealelor moldovenești după blocarea porturilor la Marea Neagră în urma războiului și a taxei de 130% aplicate de autoritățile de la Ankara la importurile de grâu. 

Una dintre companiile moldovenești care au ieșit în evidență prin volumele mari de export în România a fost Demir Agro SRL deschisă în 2020. Firma este condusă de Serghei Vlah, fratele fostei bașcane a regiunii găgăuze, Irina Vlah, iar beneficiarul companiei este fosta soție a acesuia, Olga Vlah.

„GEORGIA: păpușari și paiațe dirijate de Kremlin” - este o altă anchetă jurnalistică realizată în colaborare cu jurnaliști georgieni, care arată cum din „povestea de succes” a Parteneriatului Estic, Georgia, o țară din Kaucaz, fostă republică sovietică, a regresat considerabil, în ultimul deceniu, alunecând spre autoritarism, sub influența puternică a Rusiei.

Justiția, altădată reformată și puternică, a ajuns la răscruce de interese, iar presa și societatea civilă pierd rapid din libertăți. Influența și amestecul Rusiei în Georgia nu sunt noi, ci de lungă durată, implicând operațiuni hibride, propagandă, intervenții militare și două regiuni importante - Osetia de Sud și Abhazia - ocupate. Dezavantajată geografic și politic din cauza hotarului imens cu Rusia și departe de Uniunea Europeană, dar cu 80 la sută din cetățeni care se pronunță pentru integrarea euro-atlantică, Georgia nu a reușit, la recentele alegeri parlamentare, să iasă de sub ciubota rusească. Ancheta arată cum funcționează propaganda rusă în Georgia și similititudinile cu războiul hibrid din Republica Moldova. 

„Viață de la zero: moldovencele evacuate din Gaza, în fața unui război pentru supraviețuire” - o anchetă despre situația familiilor care s-au refugiat în Moldova, în decembrie 2023, din Fâșia Gaza și problemele cu care se confruntă. Zece familii numeroase, în total 30 adulți și 26 de copii minori, s-au întors la locul lor de baștină, cu speranța că „acasă te ajută și pereții”. Aici s-au pomenit însă în fața unui alt război, de supraviețuire, pentru că mulți dintre ei nu au o locuință, iar lipsa banilor îi determină să ducă un trai la limita existenței. Doar două familii au primit până-n prezent plăți unice pentru copiii minori, în valoare de 4.000 de lei, restul bat de aproape patru luni pragurile instituțiilor publice, dar fără niciun rezultat. În timp ce unii experți susțin că această categorie de persoane are nevoie de o abordare specială și un suport suplimentar pentru reintegrare, autoritățile nu văd vreo lacună în cadrul legislativ și menționează că problemele în accesarea serviciilor sociale apar mai mult din cauza că este vorba despre o situație mai rar întâlnită de către asistenți.

„Ucrainenii, de la statutul de refugiați la cel de contribuabili. Ce afaceri au lansat în Republica Moldova și ce provocări înfruntă în Marea Britanie și Georgia” - o anchetă, realizată de jurnaliști din Moldova, Georgia și Ucraina, despre provocările și problemele cu care se confruntă refugiații ucraineni în diferite țări, inclusiv în Marea Britanie.   

De la începutul invaziei ruse, peste două sute de antreprenori ucraineni cu statut de refugiați și-au înregistrat companii în Republica Moldova, în special în comerț și tehnologiile informaționale, ceea ce a generat noi locuri de muncă, dar și surse financiare vărsate în vistieria publică. Astfel, peste 300 de milioane de dolari au intrat pe piața valutară prin intermediul refugiaților ucraineni, bugetul de stat primind totodată 1,8 miliarde de lei din partea vecinilor noștri apropiați, nevoiți să-și părăsească сasele. Deși partea leului provine deocamdată din plata taxelor și serviciilor, experții în economie au prognoze optimiste privind viitorul marilor investiții ucrainene, alături de micile afaceri care și-au luat avânt în ultima vreme. În drumul lor spre siguranță, peste 25 de mii de ucraineni au decis să se oprească în Georgia, iar numărul lor este de câteva ori mai mare în Marea Britanie, țara care și-a deschis larg porțile în primele luni ale agresiunii ruse, dar treptat micșorează finanțările pentru programele de sprijinire a refugiaților, lăsându-i singuri să facă față realității dure.    

Investigații jurnalistice care au produs reacții, impact 

Ancheta jurnalistică „SINDICATUL ȘEFILOR DE LA „SALVARE”. BANII ANGAJAȚILOR DE PE AMBULANȚE, CONTROLAȚI DE CONDUCEREA CNAMUP” despre un sindicat creat împotriva firii, nu de angajați cum ar fi cazul, ci de patron. Administrația Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă (CNAMUP) prespitalicească este acuzată de șantaj, amenințări cu demisia și hărțuire a angajaților. Totul, după ce 16 șefi ai conducerii CNAMUP și-au tras propria organizație sindicală și, potrivit unor lucrători medicali, i-au somat pe aproape toți cei 5.000 de salariați ai Salvării din întreaga țară să iasă din Sindicatul „Sănătatea” al CNSM și să adere la „Organizația Sindicală Primară „Ambulanța din Moldova”, fondată în iulie 2024.

În timp ce unii angajați se plâng că li s-au reținut sume importante din salariu, alții spun că, după ce au refuzat să treacă la noua structură, li s-a lichidat funcția din cadrul Salvării și au fost nevoiți să plece. Surprinzător, în doar câteva luni, la noul sindicat au aderat aproape patru mii de salariați. Aceștia au migrat cu tot cu bani. Astfel,  în haznaua structurii nou-formate vor fi vărsate lunar circa 700.000 de lei din contribuțiile sindicaliștilor, iar resursele ar urma să fie controlate exclusiv de cele 16 persoane din conducerea CNAMUP. Vicedirectorul CNAMUP, cap de listă a fondatorilor organizației, declară că decizia a fost luată urmare a lipsei de transparență a sindicatului Sănătatea a CNSM și respinge acuzațiile de intimidare a angajaților.

După publicarea anchetei a reacționat Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care a făcut o declarație publică și a sesizat despre acest abuz Organizația Internațională a Muncii. „Este regretabil faptul că nici chiar cazul din anul curent, de ingerință gravă în activitatea sindicală, comisă de administrația Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Pre­spitalicească (în continuare – CNAMUP), care a condus la distrugerea sindicatului existent la unitate și crearea unui nou sindicat sub controlul nemijlocit al administrației acestei instituții, nu a determinat Guvernul să intervină prompt în vederea sancționării și descurajării acestor fapte, prin prisma solicitărilor CNSM”, se arată într-o declarație a CNSM, publicată pe site-ul organizației.

„CAMPANIILE POLITICE DE ÎMPĂDURIRE A REPUBLICII MOLDOVA” -  Dintre cele 145 de mii de hectare de teren, împădurite în ultimii 22 de ani, aproape jumătate arată mai rău ca înaintea campaniilor lansate de autorități. Zeci de mii de bețe uscate și pământuri pârloagă țin locul pădurilor iluzorii care, la diferite etape, făceau parte din „pachetul de promisiuni” al celor care voiau sau veneau la putere. Astfel, zeci de milioane de lei din banii publici au fost aruncate în bătaia vântului, pentru că nimeni nu și-a bătut capul de ceea ce urmează după multrâvnita fotografie cu puietul în mână. Copacii de pe terenul din Costuleni, Ungheni, de exemplu, unde fostul președintele Igor Dodon era filmat cum plantează copaci, în plină cursă electorală, s-au uscat în totalitate, fiind pierdute și resursele materiale consistente puse la bătaie. Mai mult, în pofida campaniilor naționale masive de împădurire și  a discursurilor înflăcărate ale politicienilor de diversă coloratură, criza de „verde” e aproape de catastrofă în ultimii ani, fiind de aproape 4 ori mai mare decât rata medie europeană. Astfel că, potrivit Raportului Biroului Național de Statistică, dacă în 2016 suprafața terenurilor acoperite cu păduri era de 378 00 ha, în 2021 aceasta s-a redus până la 370 000 ha. Autoritățile promit că, din vara acestui an, terenurile proaspăt împădurite vor fi supuse unui control mai riguros, iar soarta lor după plantare va fi monitorizată cu atenție. 

Ancheta a fost inclusă în Cartea Neagră a risipei banilor publici, editată de API, cu suportul Fundației germane Friedrich Naumann. Investigația a fost prezentată în cadrul Forumului Media, ce s-a desfășurat în decembrie, la Chișinău.     

Corupția electorală, războiul hibrid, oamenii șui Șor și mâna Moscovei  

Câteva anchete de presă au vizat scheme de corupție electorală, dirijate de de Șor, scheme de circulație a banilor din Rusia prin regiunea trasnistreană și Autonomia Găgăuzia către liderii rețelelor care urmau să finanțeze oamenii lui Șor implicați în campania prezidențială, la fel ca și campania de dezinformare a alegătorilor.

Una dintre aceste investigație este „Drumul rublelor rusești în Găgăuzia și Transnistria. Cum finanțează Kremlinul activiștii lui Ilan Șor pe teritoriul Republicii Moldova”, publicată la 5 septembrie 2024, care arată cum mai multe bănci din Federația Rusă emit carduri MIR-UnionPay ca alternativă la sistemele de plăți Visa și Mastercard, care funcționează în circa 180 de state, unele platforme de plăți servesc drept „porți de acces” pentru utilizatorii cardurilor MIR la sistemul global de plăți, iar băncile transnistrene folosesc pentru transferuri în ruble rusești conturile corespondente din instituțiile financiare din Federația Rusă și platformele de plăți internaționale.  

GARDA VECHE, NOUA OASTE A LUI ILAN ȘOR. Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, investigat de SIS - ancheta scoate la iveală anumite persoane, care au deținut funcții importante în structurile de stat, implicate în rețeaua lui Șor. 

Contractul de furnizare a gazului la preț de 10 lei pentru regiunea găgăuză, cu care s-a manipulat în scrutinele electorale,  a fost elaborat de o echipă din Republica Moldova, din care a făcut parte și fostul ministru al Economiei în guvernul Filip, Octavian Calmîc. 

Conform surselor portalului Anticoruptie.md, Calmîc a intrat în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după ce a oferit, în repetate rânduri, consultanță pentru Ilan Șor. SIS califică implicarea sa în „proiectele sociale” ale oligarhului fugar drept pericol pentru securitatea țării. 

Anchete care au vizat războiul hibrid, dus de Rusia în Moldva, scheme de propagandă, oamenii implicați în rețelele lui Șor sau altor lideri propagandișrti au fost câteva pe parcursul anului. Bunăoară, ancheta „Comandă de stat pentru lichidare: Victor Petrov, pe cale să-și piardă caravana de propagandă” repoprterii CIJM au documentat activitatea Centrului anti-criză de la Comrat, care aparține vicepreședintelui Comitetului Executiv din UTA Găgăuzia, Victor Petrov, împotriva căreia Ministerul Justiției a inițiat procedura de lichidare a asociației neguvernamentale. Un aliat fidel al lui Ilan Șor în regiunea găgăuză, Victor Petrov a ajuns în atenția autorităților pentru faptul că, sub acoperirea asociației, desfășoară acțiuni politice, de propagandă și destabilizare. Totodată, Petrov a fost inclus în lista persoanelor asociate oligarhului fugar, iar în această vară conturile sale bancare au fost blocate.

„Partenerii Pravfond în Moldova. Actorii, vehiculele de propagandă ale Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei și conexiunile lor politice în Republica Moldova” deconspiră activitățile de propagandă și dezinformare ale lui Alexei Petrovici, președinte al Consiliului Coordonator al Conaționalilor Ruși din Republica Moldova, partener al Pravfond, organizație de stat fondată de Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei și acuzată de propagandă și practici de război hibrid în Occident. Alexei Petrovici justifică deportările sovietice din Moldova, incriminează România pentru foametea din 1946-1947, diseminează dezinformările pro-Kremlin despre cursul de integrare europeană al Republicii Moldova și relații cu gruparea criminală Șor.

Ancheta „Armurierul pro-Kremlin. Propagandist al Kremlinului, Valeriu Ostalep livrează arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova” deconspiră alte rețele de dezinformează prin care fostul politician și actualul om de afaceri, Valeriu Ostalep, diseminează constant dezinformările Kremlinului. Pe de o parte, Ostalep acuză Guvernul de la Chișinău, la fel ca propagandista Moscovei, Maria Zaharova, de „subordonare oarbă față de curatorii occidentali și de înarmare excesivă”, iar, pe de altă parte, firma sa de armament, vinde arme instituțiilor de forță ale Republicii Moldova. 

La doar trei ore de la publicarea investigației, Valeriu Ostalep, a trimsi pe adresa Centrului de Investigații Jurnalistice o cerere prealabilă în judecată pentru lezarea onoarei și demnității. Mai tărziu, el a trimis o altă cerere prealanilă pentru divulgarea datelor personale. La încă câteva zile, Ostalep depune o plângere la Consiliul de Presă, acuzând CIJM, portalul Anticoruptie.md și autorii investigației de încălcarea normelor de deontologie profesională.  În luna decembrie, Consiliul de Presă a constatat că jurnaliștii Anticoruptie.md nu au încălcat Codul Deontologic al Jurnalistului. În schimb instanța de judecată a stabilit pentru luna februarie 2025 prima ședință în procesul intentat de  Ostalep împotriva CIJM și autorilor investigației.  

„Operațiunea specială” a lui Vladimir. Rolul capului Bisericii Ortodoxe din Moldova în promovarea separatismului de către Kremlin în spațiul ex-sovietic” - o anchetă despre implicația Rusiei în propagandă și dezinformare prin intermediul bisericilor din Moldova, subordonate Patriarhiei Moscovei.   

Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, participă activ la adoptarea deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la planurile Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate și anexate de Federația Rusă.  Conducătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova cochetează de 30 de ani cu regimul separatist de la Tiraspol și a binecuvântat decorarea unui preot militar al unei organizații paramilitare de cazaci care au luptat împotriva independenței Republicii Moldova în Războiul de pe Nistru. Deși și-a manifestat îngrijorarea față de intenția Patriarhiei Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, mitropolitul Vladimir participă activ, în calitate de membru permanent din 2000, la toate ședințele Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, în dreapta patriarhului rus Kiril. Acest for adoptă decizii cu privire la implementarea agendei Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Pe urmele investigațiilor jurnalistice din anii precedenți 

Investigațiile jurnalistice produc impact în timp, uneori chiar după mulți ani. În anul 2024, echipa de jurnaliști a CIJM a continuat să monitorizeze subiectele de investigație care au fost realizate în anii precedenți, care continuă să aibă ecou și mai târziu.

Bunăoară, cazul fostului procuror general-adjunct Ruslan Popov, silit să plece din sistem în urma unor investigații jurnalistice ale CIJM, în baza cărora au fost pornite dosare penale pentru îmbogățire ilicită, a avut ecou și în anul 2024. Ancheta „PENALII DE PAIE” DIN INTERIORUL PROCURATURII arăta, între altele, că Iulia Popov, soția lui Ruslan Popov, și ea procuroră, a fost judecată pentru îmbogățire ilicită împreună cu soțul său.

În aceeași anchetă este vizată încă o procuroră, rpotagonistă a anchetelor jurnalistice ale CIJM, Mirandolina Sușițcaia, suspendată după mai multe tentative pe perioada urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu, la fel, urmare a unor investigații jurnalistice realizate de CIJM.  În toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv Laundromatul rusesc. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat, în 2022, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a gestionat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

„Singur în fața… îmbogățirii ilicite. Cum este judecat magistratul Oleg Melniciuc” - este o altă anchetă de monitorizare a cazurilor despre care echipa CIJM a realizat anterior investigații jurnalistice. Examinarea dosarului de îmbogățire ilicită a singurului judecător condamnat de prima instanță pentru acest delict, Oleg Melniciuc, a fost întreruptă pentru opt luni. Totul, după ce a fost solicitată efectuarea unei expertize economico-financiare. De altă parte, continuă procesul în care Ministerul Justiției a contestat decizia primei instanțe care a dispus prejudicii morale de 500 de mii de lei într-un alt dosar  în care a figurat magistratul, dar care nu a ajuns la o finalitate, deoarece faptele invocate de denunțător nu s-au adeverit. Ceea ce i se întâmplă acum, Melniciuc a calificat drept o răzbunare din partea unor persoane, numele cărora nu le-a făcut publice.

Harta Corupției și anchete pornite de la sesizările cetățenilor 

Ancheta „Administrare cu... pumnul. Doi ciobani, bătuți de primarul din Rădeni” a pornit de la un caz semnalat pe Harta corupției a portalului Anticoruptie.md. Doi ciobani din satul Rădeni, Călărași, ne comunicau că au fost bătuți de primarul localității, din cauza că pășteau oile pe o porțiune a imașului de pe care edilul intenționa să cosească și să vândă iarba. Reporterii CIJM au pornit să documenteze cazul.

Primarul localității afirma că el a fost cel atacat de ciobani și el doar s-a apărat. Scandalul completează statistica cazurilor în care funcționari publici aleg pumnii ca să rezolve o problemă din comunitate. Problemele cetățenilor în raport cu administrația publică locală au făcut, pe parcursul anului 2024, obiectul celor mai multe sesizări parvenite pe harta interactivă de pe portalul Anticoruptie.md. Mai multe detalii în articolul „Administrația publică locală – lider al sesizărilor pe Harta corupției, al doilea an la rând”.  

Și ancheta „Aerotranscargo, cu sediul într-un bloc de locuit. O familie se plânge că ar putea rămâne fără apartament” a fost pornită în baza unei sesizări de la o cetățeană, care reclama pe Harta Corupției că ar putea rămâne fără apartamentul care e situat de-asupra sediului unei companii, care de mai mulți ani o poartă prin procese de judecată, pretinzând că sediul i-a fost inundat. Reporterii CIJM au documentatg și au constatat că forma respectivă este transportatorul aerian Aerotranscagro SRL, care a vrut să-și extindă fără succes prezența în SUA, are sediu într-un bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. Sediul filialei moldovenești a companiei internaționale a fost unul dintre motivele pentru care autoritățile americane au refuzat să-i elibereze transportatorului all-cargo licență. Firma a solicitat punerea proprietății familiei care are apartametul la etajul superior sub sechestru, după ce a pretins că sediul i-a fost inundat și a trebuit să investească zeci de mii de lei pentru a-l recondiționa.  

Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație - mentorat, anchete și premii 

Fiecare a treia investigație jurnalistică realizată în 2024 a fost în cadrul Rețelei Jurnaliștilor de Investigație, consolidată de CIJM în anul 2024 cu suportul GIZ Moldova și capactitată de International Media Support din Danemarca.  

În 2024 CIJM a acordat membrilor Rețelei Jurnaliștilor de Investigație asistență juridică și mentorat la realizarea investigațiilor jurnalistice, în special jurnaliștilor din regiuni. Membrii Rețelei au realizat aproape 20 de investigații jurnalistice. Șapte anchete au fost premiate în cadrul unui concurs desfășurat de API în comun cu CIJM, cu susținerea GIZ Moldova și UE. Cinci dintre anchetele premiate au fost realizate sub mentoratul jurnaliștilor cu experiență din cadrul CIJM. Premile au fost acordate în cadrul Forumului Jurnaliștilor de Investigație din Moldova, care s-a desfășurat la 27-28 martie 2024, fiind la prima ediție. 

Investigațiile premiate și susținute de CIJM, prin mentorat și onorarii, sunt:   

„Grâul frățesc. Cine a lăsat regiunea găgăuză fără fondul de rezervă pentru grâu”, realizată de Piotr Garciu de la Comrat, despre scheme cu grâu și ajutoare din Rusia, destinate regiunii Găgăuză, care de fapt au fost fraudate de oameni din cercul fostei bașcane a autonomiei Irina Vlah. Investigația a fost inclusă și în Cartea neagră, dar și in cartea Jurnaliștii împotriva Corupției, lansată la foinalul anului de Transparency Internatuional Moldova.     

„Eșecul programului național „Pământ”: cum fermierii luptă de zeci de ani pentru proprietățile lor”, realizată de Iuliana Ignatieva, de la BAS TV, Basarabeasca, care este și freelance la portalul Anticoruptie.md.   

„Cernoziomul moldovenesc, vândut la felie”, realizată de Mihaela Cibotaru, reporteră CIJM și la portalul Anticoruptie.md.

„Maternitatea care naște… pierderi: șantaj și epurări de cadre la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, realizată de  Vadim Cheptanaru, TVR Moldova, freelance la portalul Anticoruptie.md.  

„În Comrat se construiește ilegal o casă cu multe etaje „de elită” cu asistența consilierilor și a primăriei”, realizată de Elena Celac, frelance din Comrat, pentru Anticoruptie.md. 

 „Al doilea război” al veteranilor conflictului armat de pe Nistru”. realizată de Tatiana Gherța, reporteră de investigație la portalul Anticoruptie.md. 

Realizarea investigațiilor jurnalistice din anul 2024 a fost posibilă grație suportului cetățenilor prin mecanismul de 2% din impozitul pe venit, dar și a susținerii în cadrul unor proiecte din partea International Media Support din Danemarca, Cooperarea germană și GIZ Moldova, cu suportul Uniunii Europene, Investigative Found Europe, Juriștii pentru Drepturile Omului, Fundația Soros Moldova.  

Autori ai investigațiilor jurnalistice realizate în cadrul CIJM pe parcursul anului 2024 au fost Viorica Mija, Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu, Cornelia Cozonac, Olga Vârlan, Mihaela Cibotaru, Tatiana Gherța (CIJM/Anticoruptie.md), Vadim Cheptanaru (TVR Moldova), Piotr Garciu (Comrat), Iuliana Ignatieva (Basarabeasca), Elena Celak (Comrat), Ala Revenco (Asociația Părinții solidari), Traian Cibotari (Bălți), Dorin Rusu (Bălți), Stela Mihailovici (TV8), Taras Zozulynski, Olena Semko (Ucraina), Nino Ramishvili, Ia Bobokhidze, Tamara Gelashvili  (Georgia). La realizarea investigațiilor video au contribuit Viorica Tătaru, Andrei Captarenco și cameramanul Marin Bogonovschi. Asistența juridică și fact chekhing au fost asigurate de Sergiu Bozianu. 

    

 

 

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii